A petició d’alguns lectors de clubs he fet aquesta petita selecció entre els llibres llegits durant el 2019 als clubs de lectura que condueixo. 10 títols, que no estan ordenats per ordre de preferència sinó tal com els he anat recordant.

Els fills de Llacuna Park és una novel·la que parla de la generació dels que avui tenen al voltant dels trenta anys, que van sortir de la universitat en plena crisi i que eren adolescents en temps de la bombolla econòmica, principalment immobiliària. Parla de l’espai de la presó com a refugi de pau per a la protagonista, i de jocs de mirades. Els espais són molt importants en aquesta novel·la, que mostra més que no pas explica i suggereix més que no mostra. Escrita amb una prosa continguda, txekhoviana, s’adscriu a la frase de Max Aub “una persona és del lloc on ha fet el batxillerat”.

Novel·la satírica d’humor negre i inquietant, d’estil gòtic, amb ingredients de gènere fantàstic. Una faula alliçonadora sobre les conseqüències de la cobdícia portada a l’extrem, escrita amb un llenguatge senyorial, que comença amb la frase “Estava segura que acabarían encontrando el cadàver”. Amb fadrines que s’emborratxen amb licor de vainilla, orfes que busquen venjança i cases que satisfan els impulsos assassins dels seus habitants.


Un amor és una novel·la d’emocions en vena, elegància i art. Personatges entranyables i una família que ja tenen un recorregut des d‘Una madre. Grans personatges, sobretot l’Amalia, tractats amb fondària psicològica i paraules petites i casolanes. Un amor és narració elegant, literatura. Una novel·la que t’arrenca llàgrimes i somriures, i grans riallades que no pots aturar.

Conjunt de relats plens de bellesa, profunditat i suspens que mostren com la història, la política i la cultura tradicional s’entrellacen amb l’essència de la condició humana a la Xina actual. Yiyun Li és una escriptora xinesa que va anar als Estats Units a estudiar medicina i es va convertir en escriptora i professora d’escriptura creativa. Aquesta autora ha estat el meu descobriment del 2019.

El plaer de llegir i transitar per la memòria de l’Europa de la primera meitat del segle vint, per la memòria del protagonista. El goig de passejar pels paisatges de camp de la Gran Bretanya dins de la pell d’un autèntic majordom anglès. Una novel·la moral, dolçament literària. El que resta del dia és una joia, i Ishiguro un premi Nobel. Un Plaer de lectura.

Primera novel·la de Marta Orriols, que destaca pel seu estil intimista i hàbil amb el llenguatge de les emocions. Tracta amb fondària i sense excessos emocionals el tema de la mort i de la pèrdua. És una novel·la molt ben construïda, plena de sensibilitat i petits detalls significatius.

Les possessions és una novel·la per pensar en temes com el paper del periodisme en la nostra democràcia afeblida i com encarem les malalties mentals i la corrupció. Una novel·la sobre la pèrdua i sobre la família, narrada imitant el mecanisme d’anar endavant i endarrere de la memòria. Comença amb força i acaba amb un crit. L’estil és brillant i potent. És una novel·la generacional, dels que avui tenen quaranta anys.

Mary Shelley tenia vint anys quan va acabar d’escriure la novel·la Frankenstein, considerada com la mare de la Ciència-ficció. És una de les novel·les representatives del moviment romàntic del segle XIX. No només ens ha regalat un dels personatges emblemàtics de la literatura universal sinó que, després de dos segles de la seva publicació, ens continua atrapant i interpel·lant. Una lectura deliciosa

D’aquest llibre de poemes de Marta Pera, que coneixem sobretot per les seves meravelloses traduccions literàries, l’únic que puc dir és que m’agrada molt i que el gaudeixo cada vegada que l’obro. El trobo exquisit, traspua sensibilitat, serenor i sentit de l’humor. Una meravella.

Escriure sense por l’he escrit pensant en els meus alumnes i en totes les persones que es vulguin endinsar en l’aventura d’escriure o ja ho hagin fet. És l’essència de disset anys dedicats a l’ensenyament de l’escriptura creativa, el fruit de la meva passió per l’ensenyament de l’escriptura i la lectura. Fàcil al paladar i força nutritiu.

Bon estiu lectores i lectors!

Si voleu pujar al Pirineu a escriure i llegir: Tallers d’estiu 2019