Per capturar plenament els lectors, cor i ment, necessites establir una bona connexió. El lector vol saber que camines al seu costat, que portes les mateixes sabates que li fan mal, en definitiva, que saps molt bé què li està passant.

Les persones oblidem el que escoltem i, fins i tot, el que fem, però que no oblidem el que hem sentit. La forma de connectar amb el lector sempre és un llaç emocional.

Unknown

Com pots construir llaços que connectin amb els teus lectors?

  1. Espiant-los. Escoltant de què parlen al tren i a l’autobús, als centres comercials i a les terrasses dels bars. Escoltant què xerren a les xarxes socials. Esbrinant el significat de les paraules que circulen.
              Als escriptors ens calen unes orelles molt grans i un bon processador de dades.
  1. Posant-te al seu lloc. Has d’anar una passa més enllà de l’escolta i la interpretació, t’has de posar a la seva pell. Has d’empatitzar.
              Sense empatia no hi ha connexió emocional.
  1. Mantenint la connexió. Si has arribat aquí, ja has establert el llaç emocional amb els lectors i quan et llegeixen tenen la impressió que els estàs parlant personalment. Has de continuar apel·lant a les emocions i les sensacions.
              Les emocions persuadeixen i són la via principal per capturar els cors i les ments dels lectors.

Per mantenir enllaçat el lector és important que la teva escriptura sigui clara i senzilla, sobretot si el text es llegirà en una pantalla.

Un cop tinguis una bona connexió, podràs parlar dels temes que tens ganes de tractar i que interessen profundament als teus lectors.

El amor en los tiempos del cólera, de Gabriel Garcia Márquez, és una de les novel·les que em té el cor robat. Quan penso en aquest llibre, el primer que m’assalta és “el olor de les almendras amargas”, que és la porta a una allau de sensacions, i les emocions de Florentino Ariza. També veig la tapa de l’edició de butxaca que tinc a casa, amb el rectangle blanc amb el títol més petit que el nom de l’autor i el retrat de Garcia Márquez en tons grisos, envoltat de colors de tardor. Unes tapes que guarden un niu d’emocions i sensacions.

Pirineu

Última crida perquè us apunteu a l’últim taller d’escriptura creativa al Pirineu d’aquest any:  “Escriptura i natura”, al Centre d’Art i Natura de Farrera, 19-20 de setembre!