Saber escriure les emocions és essencial per a l’escriptor de ficció. L’element més irresistible de les històries és la seva capacitat d’emocionar, el lector s’enganxa a un llibre quan aquest és capaç de tocar-li el cor. Però desenvolupar l’habilitat d’evocar una emoció amb l’escriptura i saber guiar el lector cap a les fondàries emocionals dels personatges no és fàcil. Escriure bé les emocions és imprescindible per tal que el lector empatitzi amb els personatges i s’emocioni.corL’escriptura emocional també és una escriptura terapèutica. Escriure és una bona manera de conèixer el nostre món intern i de drenar els racons de negativitat. Ajuda a superar les pèrdues i augmenta l’autoconeixement. Ensenya a discriminar entre pensaments, emocions i sensacions, a conèixer les emocions bàsiques, a adonar-nos que nosaltres no som les nostres emocions. Cal que explorem el nostre món emocional i el de les persones que ens envolten per crear personatges de carn i ossos, amb sang i cor.

L’escriptura és un bon entrenament de la intel·ligència emocional, i millora la nostra vida perquè ens facilita el maneig dels fils emotius. Escrivint les emocions identifiquem els elements que ens intoxiquen l’ànima i dibuixem el contorn de les ombres del nostre inconscient.

Escriure les emocions ens fa més savis com a persones i més destres com a escriptors.

Què sents quan escrius? És més terapèutica l’escriptura autobiogràfica o l’escriptura de ficció? Que sento quan escric i parlo de mi? I quan conto la vida de personatges inventats?

No tinc cap dubte del poder terapèutic de l’escriptura, tant la ficció com l’autobiogràfica. Jo havia escrit molts diaris personals per desfogar-me, però quan vaig decidir escriure per a un lector vaig tenir clar que el que volia era contar històries dels altres. Crec que la ficció diu tant de nosaltres mateixos com els diaris íntims. Els textos autobiogràfics amb intencions literàries són molt interessants, però no necessàriament més delators del món íntim de l’escriptor que la ficció, que sovint es cola per la porta del darrere i exposa els materials més ocults.

Siguis conscient de les teves emocions, per ser més feliç i per escriure millor.

 

Tallers d’escriptura Estiu al Pirineu.