Si estàs d’acord que és el conflicte el que enganxa el lector, estaràs d’acord que el que ens cal per tenir bones històries són antagonistes potents (per mi és un dels deu manaments). No crec que els personatges malvats estiguin passats de moda, al contrari, continuen atrapant lectors i espectadors, com sempre. I, una altra cosa, no menys important: no només és emocionant i divertit llegir històries amb antagonistes brutals, també ho és escriure-les.

llop

Els memorables malvats han de convèncer i han de fascinar per la seva pròpia naturalesa. Però, si necessites proves convincents, pensa la madrastra de la Blancaneu, el llop de la Caputxeta, la madrastra i les germanastres de la Ventafocs. Pensa en Salieri, Darth Vader i en Hannibal Lecter.

El vilà no només s’oposa a l’objectiu del protagonista, és l’antítesi de l’heroi, el seu “bessó” pervertit. El malvat i l’heroi lluiten pel mateix objectiu, amb motivacions oposades. Els antagonistes memorables no acostumen a ser físicament atractius, però són molt seductors. Fascinen.

Caracteritza el malvat com a negatiu del protagonista, dóna-li una bona raó per actuar en contra d’aquest i estalvia’t els tòpics desafortunats. El teu antagonista no és un nazi ni parla amb accent estranger ni porta una barba patètica. Evita el mal sense més, el teu vilà actua per motivacions conscients i inconscients. Això no impedeix que la major part són terriblement narcisistes i no perceben ni respecten els altres.

El teu malvat ha de ser irresistible, però sempre una mica menys que el protagonista.

vader

Dues propostes irresistibles d’escriptura creativa:

Storytelling, la força d’una bona història, llibreria Índex de Vilassar de Mar, 7 de juny.

VIII Taller d’Escriptura Creativa a Esterri d’Àneu, 10-12 de juliol.