Quan estudiava biologia a la Universitat Autònoma de Barcelona vaig conèixer un estudiant de dret que ja havia escrit la seva primera novel·la. Quan va saber dels meus anhels literaris em va recomanar la lectura de Gramàtica de la fantasia: introducción al arte de inventar historias, de Gianni Rodari. El noi va insistir tant que em vaig comprar el llibre, i no me n’he separat mai més. Rodari defensa la necessitat que la imaginació ocupi un lloc en els programes educatius, de confiar en la creativitat i en el poder alliberador de la paraula. En aquest llibre s’inpiren, en bona part, els cursos de dono sobre l‘art d’inventar històries.

ImageGianni Rodari diu que si llencem una paraula a l’estany de la nostra ment es crea un procés similar al de llençar una pedra a una bassa. Provoca ones superficials i profundes, aixeca sons i olors, imatges; desvetlla records, provoca connexions que ens desperten simpatia o rebuig. Una paraula llençada per sorpresa a la ment remou la fantasia, l’inconscient, els somnis i la memòria i posa en marxa el raciocini. Genera moviments d’acceptació, construcció, tall i destrucció.

De la mateixa manera que els sentits ens transporten i a partir del gust d’una magdalena es pot reconstruir un món sencer, les paraules són poderoses i poden despertar somnis i records profundament adormits. Quan sento paraules pallareses, com potxò o sarnalla, immediatament se m’obre una finestra i apareix el meu poble d’alta muntanya, amb la seva gent i la seva cultura, en un temps que es feien potxons i les sarnalles prenien el sol per tot el poble. Image

Natalie Golberg, una autora de llibres d’escriptura creativa que vaig descobrir una anys després que a Gianni Rodari i de la que us vaig parlar una mica al post Tens por d’escriure malament?, explica el cas d’una nena dislèxica que es va convertir en poeta. Per la majoria dels lectors les paraules, vehicles del significat i la història que segueixen, són transparents; en canvi, per aquesta nena eren opaques i les afrontava d’una en una com a objectes individuals. Sentir i palpar cada paraula, deixar-se seduir per la seva màgia no és només cosa de poetes, és cosa, com a mínim, també d’escriptors. Sent el poder i la dignitat de les paraules!

El llenguatge no és només el significat de les paraules, també actua a nivell inconscient, amb la seva música, la seva textura, el seu alè. Conèixer el pes de les vocals, les consonants i la puntuació ens ajuda a maniobrar quan escrivim. Escriure una frase llarga com un riu i parar en sec amb una frase breu, jugar amb la longitud de l’alè.

Les paraules són poderoses, els nens ho saben molt bé, per això, les col·leccionen. Et recomano que tu també ho facis, i que sigues exigent amb cada nova adquisició. Ensuma-la a fons i sense presses, escolta-la, mira-la amb deteniment, palpa-la, llepa-lla i mastega-la. Un cop hagi passat totes les proves llença-la a l’estany de la treva ment i juga amb tot el que aixeca:

1. Fes una llista de paraules que acabin amb la mateixa síl·laba que la teva paraula-pedra. 2. Fes una alta llista amb paraules que comencin per la mateixa síl·laba. 3. Fes un llista de paraules que tinguin un significat similar. 4. Fes una llista de records i associacions. 5. Escriu dos o tres acròstics. 6. Olora, escolta, palpa, tasta i mira els materials que ha aixecat la teva paraula-pedra i, amb tot això, escriu un text.