La veritat no és una resposta intel·ligent sinó una cosa immediata, irracional, estripada directament de l’ànima. (Stephen Nachmanovitch)

L’escriptura té un vessant tècnic i d’ofici importantíssim però no hem de deixar que la tècnica es mengi tot el pastís i no deixi espai per a la creació literària. Hi ha habilitats de l’escriptura que, encara que són molt útils i interessants, enfosqueixen la creativitat. Per exemple, quan ens centrem només en la utilitat del text, quan només busquem estratègies i dreceres efectives. També quan escrivim exclusivament sobre allò que coneixem força bé perquè és la nostra especialitat. Escriure seguint una jugada segura, que dominem, enfosqueix la creativitat. L’escriptura previsible emmordassa i apaga les espurnes creatives.

L’escriptor inspirat escriu paraules que no entén del tot. Quan estem inspirats, en certa manera, no ens entenem perquè anem més enllà de nosaltres mateixos. Estem fora de control. No podem controlar la nostra ment creativa ni manipular-la, la seva naturalesa és sorprendre’ns, meravellar-nos, dibuixar camins desconeguts. Com més vulguis controlar el procés creatiu més s’esmunyirà la creativitat. Per analitzar has de separar i les separacions maten el foc creatiu. L’ànima creativa sorgeix d’una ment indivisa.

La porta d’entrada a la creativitat de vegades és fosca i incòmoda, perquè ho volem controlar tot i al bosc de la creativitat no saps on aferrar-te. Has deixat els coneixements i els prejudicis a l’entrada del bosc, que és fascinant, però també fa respecte avançar sense saber quin terreny xafes ni on vas. Aquesta és l’aventura creativa, un camí meravellós cap al desconegut i cap a la unitat.

bosc2

Tallers d’estiu al Pirineu