fbpx

Henrik Johan Ibsen (Skien, 1828 – Cristiania, actual Oslo, 1906) es considerat el dramaturg noruec més important, i un dels autors més influents de la dramatúrgia moderna, pare del drama realista modern i antecessor del teatre simbòlic. És un dels escriptors teatrals no contemporanis més representats actualment.

La mateixa societat que es va escandalitzar amb la seva obra el va enterrar amb honors d’home d’estat, merescuts, perquè va posar Noruega en negretes al mapa del món.

A Bergen, la segona ciutat de Noruega, el veneren com a un pare de la pàtria. Fa una setmana vaig participar en una visita guiada en bus de dues hores i el guia, un català que es guanya la vida a prop del Pol Nord contant històries en castellà als turistes, no se’l treia de la boca.

Henrik Ibsen

Henrik Ibsen presideix l’entrada al teatre de Bergen, on va estrenar quatre obres i es va consolidar com a dramaturg.

A continuació, les 7 frases d’Ibsen promeses:

  1. La bellesa és una entesa entre el contingut i la forma.
  2. Que és la bellesa? Una convenció, una moneda que té curs en un lloc i un temps determinats.
  3. Les veritables columnes de la societat són la veritat i la llibertat.
  4. Es grava millor un sol fet que mil paraules.
  5. Quin és el primer deure dels homes (i les dones)? La resposta és breu: ser un mateix.
  6. Si dubtes de tu mateix, ja estàs vençut.
  7. No t’has de posar mai els millors pantalons quan surtis a lluitar per la llibertat i la veritat.
Bergen

Port de Bergen (Noruega)

Ja falta menys pel taller d’escriptura creativa “Escriptura i natura” al CAN de Farrera (Pallars Sobirà), anireu rebent notícies; però ja us podeu apuntar que el mes de setembre és a la cantonada: Cursos setembre-octubre 2015.

Noruega és un país on la natura té un pes bestial, l’escapada que he fets als fiords m’hi ha fet pensar des d’un escenari que parla una llengua semblant a la dels Pirineus però més gruixuda, perquè allà els rius salten al mar, amples i embravits, només de recórrer uns dos o tres-cents metres.

noruegasalvatge

Geiraberg (Noruega)