Començar sempre és imprescindible, però el gran repte és continuar escrivint. Tots els llibres comencen amb una primera frase, que sovint és l’última que s’escriu, i neixen d’unes primeres notes o d’un primer esborrany. En contra del que de vegades es diu, començar a escriure és fàcil, només necessites paper i llapis o un giny que et permeti escriure i posar-t’hi. No et cal ni tenir una idea magnífica ni una gran cultura literària. La mateixa escriptura pot ser una font d’idees. Pots començar a navegar pel full en blanc, que és posar oli a la teva creativitat i reforçar la teva veu, en qualsevol moment. Començar a escriure en realitat és més fàcil del que sembla, en canvi, el que ja no és tan fàcil és continuar escrivint amb constància.
Moltes vegades la motivació inicial s’esvaeix a poc a poc i el que va començar com un goig, esdevé una obligació. En aquest punt, el del segon acte de la història d’escriure, moltes persones es donen per vençudes. Quan vaig fer la formació a l’escola de guionistes vaig sentir un munt de vegades que el segon acte era el més feixuc i difícil d’escriure, el que requeria més esforç. No és només en un guió, un relat literari o qualsevol llibre, també en el procés d’escriure el més difícil és el segon acte, continuar escrivint per poder acabar posant “fi”.
Potser només has escrit trenta pàgines d’aquella novel·la fascinant que quan vas començar t’enganxava i et feia treure guspires i ja comences a cansar-te i a pensar que no és interessant. I tampoc tens ganes de seure i escriure una altra cosa. Potser fa anys que vas acabar un poemari i ara vas recollint notes per diversos poemes però no trobes mai el moment per endreçar-los i treballar-los. Recordes vagament que escriure et vivifica i que quan escrius gaudeixes i vols seguir escrivint, però et venç la mandra.
Si et passa més o menys alguna d’aquestes coses, aquests tres trucs que explico t’ajudaran a mantenir la bona marxa de l’escriptura:
1. Fixa una rutina diària
Tenir una rutina és immensament útil per convertir l’escriptura en un hàbit. Ernest Hemingway en una entrevista va explicar l’horari que seguia “Escric cada matí, poc després de la primera llum, no hi ha ningú que et molesti i és fresc o fred i et vas escalfant a mesura que escrius.” Va dir que escrivia de les sis del matí fins al migdia aproximadament. Jo he practicat l’escriptura creativa de sis a vuit del matí, perquè no ho podia allargar més, i sempre m’ha funcionat molt bé.
Troba la manera per fixar un temps per escriure en la teva programació diària. També pot ser un temps fraccionat, si et va millor o no disposes de gaire temps seguit (mitja hora al matí i mitja hora al vespre és millor que res, i serà molt si ho mantens amb constància). L’horari d’escriptura és absolutament personal (també pot ser que escriguis més a gust a la nit), el que importa és que tingui el seu lloc fix en el teu programa general d’activitats. Ara és el moment perfecte per comprometre’t, busca la manera de treure temps per escriure i converteix l’escriptura en un hàbit diari de quinze, noranta o tres-cents minuts.
2. Llegeix, llegeix i llegeix
Llegir és una manera magnífica de posar benzina a la teva escriptura, els treballs dels altres són molt inspiradors. I no em refereixo només als grans clàssics de la literatura, un aliment de primer ordre, sinó a llegir en general, de tot, blogs, revistes, novel·les, poesia, assaig. Deixa que les paraules alienes es barregen amb les teves i agafa el bolígraf o tecleja a l’ordinador. El truc consisteix a no quedar-se només amb la lectura i a passar a l’escriptura. Anota idees i observacions, deixa’t portar per la rauxa que t’inspiren alguns paràgrafs, escriu una crítica sobre el text que llegeixes. Escriu, escriu i escriu.
3. Fes una pausa i revisa la brúixola
De vegades, quan estàs a mig llibre o projecte, et comences a perdre en detalls i perds de vista perquè vas començar el llibre i quina és l’essència de la història que contes. En aquest punt és molt fàcil punxar. És el moment de fer, primer una pausa i després un resum. Pensa perquè vas començar el projecte i escriu en un paper les teves motivacions inicials. Pensa en els elements fonamentals del projecte i anota’ls. Què tens realment i cap a on vols anar? Un cop recollit per escrit i de forma concreta veuràs més clar el teu projecte i, si encara et motiva, tornaràs a posar-t’hi amb ganes renovades.
I recorda que escriure cada dia no només és beneficiós per a l’escriptora o escriptor que ets, perquè l’escriptura també cura i és una escala cap als nostres somnis.
Pròxims tallers d’escriptura creativa:
Sessions dominicals: 6 de març llibreria Índex de Vilassar de Mar.
6 febrer-13 març “Autobiografia, diari íntim i altres literatures del jo”. Aula de Lletres Fundació Pla. (Inscripcions obertes!)