fbpx

Que no tens imaginació!

Molts alumnes dels meus tallers d’escriptura el primer dia de classe em diuen que no tenen imaginació o que no són creatius. Com si algunes persones nasquessin amb el do de la imaginació i d’altres no. Sí que tens imaginació, no ho dubtis.

Tots tenim la capacitat de passejar-nos pels mons imaginaris de les lectures, tots som capaços d’inventar personatges, escenaris i històries. Creu-me, tens imaginació, tots els humans en tenim. Però, com va dir Jean-Claude Carrière, i segurament molts d’altres, la imaginació és un múscul que s’ha d’entrenar.

De la mateixa manera que hi ha tècniques orientades a augmentar l’efectivitat de la comunicació escrita, també n’hi ha per potenciar la creativitat i la imaginació. Si has arribat fins aquí i encara penses que no tens imaginació, t’he de repetir que t’equivoques. Pot ser que el múscul de la creativitat se t’hagi rovellat per falta d’entrenament, perquè te n’has oblidat o no creus en la seva existència. Això sí que pot passar, però d’imaginació en tens. Segur.

Imaginació i creativitat

La Viquipèdia diu que la imaginació és la facultat de la ment de crear imatges mentals, de pensar realitats no percebudes abans i inventar noves versions del món. La imaginació respon a la necessitat de ficció que experimenta tot ésser humà. És una de les característiques fonamentals de la personalitat i es pot entrenar i educar.

La creativitat és la capacitat humana de pensar solucions innovadores a problemes i situacions concrets. És l’ús de la imaginació per respondre a necessitats específiques. La creativitat ens permet imaginar, projectar idees i plantejar problemes més enllà de la normalitat, buscant solucions que aportin i beneficiïn el conjunt de la societat o, simplement, produeixin una satisfacció particular al creador i al grup humà que s’identifiqui amb les obres creades.

La facultat d’imaginar i de ser creatius, igual que la de somiar i la d’emetre missatges lògics, és pròpia de l’espècie humana, però de vegades la tenim adormida o bloquejada. En general el nostre sistema educatiu no prioritza ni la creativitat en general ni la literària en concret. No ho feia quan jo era una estudiant i tampoc ho fa ara. Per això, sovint, quan volem escriure creativament notem que tenim els músculs de la imaginació i la creativitat adormits. Només necessiten una mica d’entrenament extra. Una tassa d’escriptura automàtica cada matí.

Gimnàstica quotidiana

Un exercici bàsic per despertar i educar la imaginació és fer-se preguntes. Fixa’t que els nens, que tenen la imaginació ben fresca, no paren de preguntar-se. Qui és? On va? Què porta al maletí? Per què entra en aquella casa?

Pregunta’t i imagina les respostes. Els escriptors som uns grans preguntaires, tant cap a dins com cap a fora.

Prova-ho!

Respon a la teva manera.

  • Per què escrius? Perquè m’agrada.
  • Per què t’agrada? Perquè quan escric em seto bé.
  • Per què et sents bé quan escrius? Perquè…

Fes-te deu preguntes.

Reserva’t el 23 de febrer. A Terrassa, amb el Josep Anglada parlarem dArt brut, de literaratura, art i salut mental.

A %d bloguers els agrada això: