Els llibres que hem llegit aquest mes de gener als clubs de lectura s’han mogut a cavall dels segles XIX i XX.
Primer Baroja, al club de lectura de novel·la històrica de la Biblioteca Sofia Barat, on procurem combinar la lectura de novel·les contemporànies de gènere històric amb la lectura de novel·les que vinguin directament de la història, com és el cas d’El árbol de la ciencia, que vam llegir amb plaer i que va propiciar una apassionada tertúlia. És un llibre fàcil de llegir i que fa pensar, que planteja preguntes. Una crònica del Madrid de finals del segle XIX i del pensament de la generació del 89. Jo, com molts dels membres del club, l’havia llegit al batxillerat i m’ha encantat rellegir-lo.

Club de lectura Novel·la històrica Biblioteca Sofia Barat.
Si Baroja ens passeja pel Madrid i l’Espanya de finals del XIX i principis del XX, a El cielo de los mentirosos Miñana fa un quadre de la Barcelona de la mateixa època, il·luminat per la biografia i la mirada de Peius, Pompeyo Gener, savi, bohemi, irònic, barrut i bona persona. Miñana ens proposa un joc narratiu deliciós, històric, moral, filosòfic i amb grans dosis de sentit de l’humor. Un llibre per degustar sense presses, que ens fa somriure i ens arrenca alguna riallada.

Club de lectura Biblioteca Josep Soler Vidal de Gavà.
Hem acabat el mes pujant en globus. El navegant, de l’escriptor de la Catalunya Nord Joan-Lluís Lluís, és un homenatge a les novel·les picaresques, una novel·la d’aventures ambientada al segle XIX que ens proposa una reflexió sobre el valor de totes les llengües i de les històries fetes de pures paraules.

Club de lectura Biblioteca Vilassar de Mar
Cròniques de Kaneai és un llibre fora del temps històric. No em tocaria a mi de dir-ho, però és triplement recomanable:
- L’he escrit jo.
- Són contes.
- És de gènere fantàstic.

Club de lectura Biblioteca de Cabrils