fbpx

Hi ha grans escriptors que porten les novel·les a la panxa i les van gestant durant temps fins que acaben per sortir i llavors només cal polir-les. Segons m’han comentat ells mateixos, el Jaume Cabré i la Maria Barbal ho fan així. Jo sóc de les que em faig una escaleta, fins i tot pels contes, no sé si per la meva formació com a guionista o perquè sóc incapaç de portar una criatura indefinida al pap i que no se’m barregi amb altres idees i que la gestació no acabi sent la història de mai acabar. Necessito un personatge, un lloc i un esquema i, només llavors puc donar per vàlid l’embaràs i començar a pensar seriosament amb el final si encara no el tinc i deixar que la criatura faci xup-xup.

calma

Escric des d’un personatge i un lloc, que ja em donen el conflicte i el final.

Amb escaleta o sense:

1. Cuina a foc lent

Encara que tinguis una idea elèctrica que t’arrossegui, cuina a foc lent i deixa que el teu inconscient tregui tot el que sap. Els millors passatges d’un text són perles expulsades de l’inconscient. La lògica és bona,  però no fa màgia i no troba idees genials. Les idees i desenvolupaments genials afloraren de l’inconscient.

2. Espera

Que les idees madurin, que les escenes floreixen. La precipitació és ideal per avortar els fruits que encara no estan madurs. La història mateixa et dirà el temps que necessita, escolta-la. Escolta cada escena, algunes no necessitaran esperar més, perquè ja estan, però d’altres necessiten temps per madurar i els hi has de donar.

3. Registra

Escriu notes en un quadern, molt millor que en una tableta o una gravadora. La llibreta de notes no és substituïble. Anota les idees, les sensacions, tot allò relacionat amb la història que estàs gestant. L’embrió del text neix en aquesta llibreta. Ja tindràs temps de treballar amb el processador de textos. En les primeres fases de formació de la història la llibreta és l’eina més important.

A la llibreta pots posar el primer títol, la primera llum de la teva història. Pots dibuixar els personatges, amb paraules i també amb dibuixos. Pots escriure un resum de l’argument, notes d’investigació i imatges literàries.

quadern.jpg

El quadern t’acompanya a tot arreu mentre vas pensant en el teu relat, i l’inconscient treballa a la fosca i et va enviant missatges que registres a la llibreta.

Jo també hi faig les escaletes i les fitxes simplificades dels personatges.

Sóc totalment partidària de fet escaletes per construir una història i, encara que entenc que en algunes feines s’han de cronometrar els temps d’escriptura, no en sóc partidària de fer-ho quan parlem d’obres d’art. Cada història té un temps únic d’incubació i és ella la que el marca, no l’artista. El diàleg entre la lògica de la planificació i l’inconscient ocupa un temps variable, que no sempre es pot predir i que s’ha de respectar.

Tallers d’estiu al Pirineu. Esterri d’Àneu 8-10 juliol. “El relat històric”

 

 

%d bloggers like this: