fbpx

Atrapar amb les paraules i les frases, saber teixir bons paràgrafs que encadenin els pensaments amb eficàcia i claredat. Això és escriure bé.

Primer tenir ben clar què volem comunicar i, a continuació, planificar una bona estratègia per desplegar el missatge, fer-lo atractiu i transmetre’l amb força. Posar paraules precises i potents, frases brillants, ajustades i enlluernadores, trenar paràgrafs que embolcallin, colpegin i encadenin el text i el pensament. Això és escriure bé.

Segons Azorín una bona escriptura implica exactitud, reflexió i precisió, qualitats que són el fruit de treballar i treballar. No es pot escriure bé per art de màgia, perquè convertir la llengua en un instrument dúctil i exacte no és fàcil. No podem esperar miracles d’un post o d’un taller d’escriptura eficaç i pensar que, immediatament, escriurem com Azorín o Josep Pla. La sensibilitat lingüística, textual i narrativa s’esmola amb el temps i a còpia de llegir com a un escriptor i escriure sense parar, però sí que podem esperar una gran millora després d’haver fer un taller d’escriptura eficaç. Perquè hi ha uns punts que, quan els tenim clars, marquen una enorme diferència en la nostra escriptura. Ho diu la teoria però, sobretot, parlo per experiència pròpia.

Aquests tres punts que indico a continuació són essencials:

  1. Podem escriure totes les notes prèvies que ens calguin per explorar el tema que volem tractar, però no podem encarar el text definitiu sense tenir ben clar el missatge que volem transmetre.
  2. Les històries i el llenguatge narratiu són els millors recursos per interessar i mantenir l’interès el lector. Hem de pensar en el lector, fer un exercici d’empatia, què li agrada, quan rondina, què li interessa.
  3. Les frases que trempen sense sortir de mare, que impacten allà on convé impactar, són meravellosament útils.

D’això tracta el taller d’escriptura que faré el dia 24 de novembre a la Fundació Orienta. Com escriure clar, saber pensar en el lector i contar-li històries, trobar les paraules justes i les frases brillants i teixir els millors paràgrafs. Unes quantes eines per fer la teva escriptura més eficaç.

Escriptura creativa al Pirineu!