fbpx

Aquest mes al club de lectura de Vilassar de Mar estem llegint Retrat d’un assassí d’ocells d’Emili Teixidor (Roda de Ter 1933- Barcelona 2012).descarga (4)

Emili Teixidor explicava que va començar a escriure de jove pel repte de conèixer-se, posar a prova les seves habilitats i contrastar la pròpia imatge amb la que els altres tenien d’ell. Just el contrari del que buscava més endavant, que llegia i escrivia per confeccionar la seva pròpia antologia d’imatges, frases i personatges suggeridors i fascinants, que expressin les esperances i els desigs més fondos i condensessin el sentit d’una vida. L’Emili Teixidor va començar de mestre d’escola per arribar a ser mestre de la lectura i de l’art i ofici d’escriure. Era un escriptor versàtil (va escriure narrativa infantil i juvenil i per adults, guions de ràdio, televisió i cinema, articles periodístics, assaig…), feia servir un vocabulari ric i vigorós i dominava la tècnica narrativa. Va ser un autor compromès amb la memòria del seu temps.

En una entrevista el 2006, va dir:

“La gent dels pobles té una riquesa, perquè el llenguatge era el seu principal mitjà de comunicació i hi havia una recreació constant. Per això crec en la importància de la literatura, totes les llengües estan amenaçades, és com un esllavissament. Cal posar-hi arbres que evitin l’esllavissament. […] Per això la primera funció d’una novel·la és el llenguatge, i la segona, emocionar. “

En va posar molts d’arbres; la seva obra destaca per la riquesa lèxica, va salvar moltes paraules de l’oblit. Emili Teixidor és una veu remarcable de la literatura catalana.

El vaig conèixer a principis del dos mil, amb motiu d’una xerrada a la Biblioteca de Vilassar de Mar on ens va parlar dels llibres de la Formiga Piga. Va dir que la literatura infantil i juvenil no té sostre superior, que  L’ocell de foc era un llibre per a lectors de 12 a 100 anys. Ja sabia que l’Emili Teixidor era un bon orador i un gran conversador, perquè l’havia escoltat a la ràdio i a la televisió, però tenir-lo entre nosaltres a Vilassar de Mar em va agradar molt.

Als diversos clubs de lectura que condueixo hem llegit i comentat vàries novel·les seves: Pa negre (als clubs de les biblioteques de Vilassar de Mar i Vilassar de Dalt), Els convidats (biblioteques de Cabrils i Vilassar de Mar), Laura Sants (Biblioteca del Bon Pastor) i Retrat d’un assassí d’ocells (Biblioteca de Vilassar de Mar). Va ser un plaer, tenir-lo d’autor convidat a les tertúlies dels clubs de lectura, perquè era una persona senzilla i afable, i un home savi que transmetia amor profund pels llibres i passió per la lectura.

«Sí, llegir per llegir és fantàstic. No s’ha d’oblidar que la literatura ha de tenir un punt d’inutilitat, com totes les coses belles. No sempre se li ha de buscar una funció a les coses, i la lectura és una d’elles. I això els nens o els joves encara no ho perceben, però ho faran. Se’ls ha d’inculcar primer l’hàbit, el costum, i després el plaer de gaudir de la lectura.»

 Retrat d’un Assassí d’ocells, 1988 és la primera novel·la per adults d’Emili Teixidor i ja ens presenta el seu univers literari, amb la comarca de l’Osona com a microcosmos d’un temps de franquisme, postguerra i transició. És una obra potent, amb un argument ple de força que es desplega per mitjà d’una estructura narrativa basada en la fragmentació, que és com funciona la memòria. El protagonista i narrador evoca la seva infantesa al poble mentre va descabdellant un fil d’intriga propiciat, per una banda, per uns fets tristos dels quals va ser testimoni i, per l’altra, pel record de venjances i d’amors prohibits mig esvaïts per les boires de la llegenda.

Com a amant i professional que sóc de la lectura i l’escriptura escric aquest post per donar-li les gràcies. Ell deia que amb la lectura és pot assolir la felicitat però que cal fer un esforç per conquistar-la. No només la subscric sinó que també considero que el mateix es pot dir de l’escriptura.

Dimarts de la setmana que ve al magazine Parlant de tot de Jaume Cabot, a Vilassar ràdio, parlaré de la importància literària i pedagògica d’Emili Teixidor i del llibre de gener del club de lectura: Retrat d’un assassí d’ocells. Us deixo amb aquesta entrevista meravellosa que li va fer l’Emili Mazano l’any 2007 per parlar de La lectura i la vida.

%d bloggers like this: