fbpx

En Vita contemplativa Byung-Chul Han reflexiona sobre la bondat de no fer res i la importància de la contemplació en un món dominat per la hiperactivitat i la producció constant.

Byung-Chul Han és un filòsof sud-coreà que escriu sobre temes com la cultura de la transparència, la societat de la fatiga, l’autoexplotació i la importància de l’altre i del jardí, entre d’altres.

La bondat de no fer res

Algunes de les qüestions rellevants de l’obra de Han

1. El Valor de la Contemplació:

 Elogia la bondat de no fer res i argumenta en favor del valor de la quietud i la contemplació en una època en què l’acció constant està altament valorada. Per això mostra com ens afecta la pèrdua de la capacitat de contemplar.

2. Crítica a la Societat del Rendiment:

   Analitza críticament com la societat moderna prioritza la producció i el rendiment sobretot, de tal manera i com això pot conduir a una “societat del cansament”.

3. L’Alteritat i el Rostre:

  Subratlla la importància de reconèixer l’altre com a fonament de la vida ètica.

4. El Silenci i la Banda-Sonora de la Vida:

   Reflexiona sobre el significat i el lloc del silenci en la vida moderna. També qüestiona l’omnipresència de soroll i música de fons en totes les esferes de la vida contemporània.

5. La Bellesa i l’art:

   Han també discuteix el rol de la bellesa i l’art com a possibilitats de fuga de l’obsessió per l’utilitarisme i com a fonts de contemplació i quietud.

6. Tecnologia i alienació:

   Mostra com la tecnologia pot alienar-nos de l’experiència directa del món i d’un entendre més profund del nostre entorn i de nosaltres mateixos.

Han fuig del dataisme, que critica pel fet d’eliminar la narració, i argumenta les seves tesis amb digressions filosòfiques, literàries i artístiques. Per això cita un gran nombre d’autors, com Heidegger, Nietzsche, Arent, Marx, Adorno, Benjamin, Kafka, Novalis, Hölderlin, Proust, entre altres.

La meva experiència lectora

Estic molt contenta d’haver llegit Vita contemplativa. No només pel fet que és un llibre molt interessant, també per haver llegit un assaig filosòfic, ja que feia temps que no ho feia. La lectura no és gens difícil, així i tot, les primeres pàgines em van costat, per culpa del vici de llegir sobretot ficció. Però, partir de la meitat del primer capítol, la lectura ha estat un gaudi, perquè cada frase i cada paràgraf m’empenyia a pensar. Soc una persona molt fantasiosa i he arribat a imaginar-me com se’m tornaven a connectar neurones que feia anys que dormien. Quin plaer!

Comparteixo fonamentalment el pensament de Han i hi he vist un paral·lelisme en la manera que jo entenc el procés creatiu. Perquè és imprescindible badar, meditar (en el sentit zen) i seure sense fer res.

Taller d’escriptura

Podeu venir a escriure microrelats a Esterri d’Àneu. També podeu reservar plaça al taller d’escriptura terapèutica pel trimestre de primavera.

Escriptura terapèutica. Trimestre de primavera