fbpx

Si al post anterior deia que el primer paràgraf sovint és l’últim que escrius, ara, per raons més profundes que buscar simetries i fer jocs de paraules, dic que l’últim paràgraf és el primer que escrius. Sóc de les que penso que sense saber el final no es pot escriure cap relat; i si saps exactament quines són les últimes paraules, molt millor.

Et proposo una escriptura inversa de la història, des del final cap al principi. últim

A l’hora d’acabar un relat tampoc hi ha normes. Pots tornar al començament, i tens una estructura circular; pots acabar amb una sorpresa o un dubte, amb una promesa; pots acabar amb un “cas tancat” contundent o deixar el final per resoldre i que els personatges hagin de conviure amb el conflicte. Però hi ha finals que no són convenients; evita el que és previsible, obvi, cursi, doctrinari i moralista. En qualsevol cas, hi ha preguntes que t’has de respondre amb claredat i que no pots deixar a l’atzar. Final tancat o obert? Ordre o desordre cronològic? Narració linear o circular? No és el mateix el desenllaç de la història que el tancament del relat o l’últim paràgraf.

No va intentar escapar-se. Ella, la Katy, simplement esperava el que havia de passar a continuació. (Arribar al Japó, Alice Munro) estimada vida

Florentino Ariza tenia la respuesta preparada desde hacía cincuenta y tres años, siete meses y once días con sus noches.

─Toda la vida ─dijo.

(El amor en los tiempos del cólera, Gabriel García Márquez)

el-amor-en-tiempos-de-colera-chino_03 El vell Neptú, avarat amb discursos, banderes i música al moll de le Vídues un dels dies esplendorosos de L’Edèn, era per sempre més una carcassa de fusta morta. (Camí de Sirga, Jesús Moncada) camidesirga 1988 Mai has de forçar el final tancant-lo o deixant-lo obert de manera inesperada. Sempre has de comprovar la correlació entre l’inici i el final del relat. És bo que l’últim paràgraf actuï com a un far que il·lumina tot el relat.

Propers tallers d’escriptura creativa (clica!): Storytelling: la força d’una bona història, el 7 de juny a Vilassar de Mar; Storytelling i creació literària, 19-21 de juny a Ordino (Andorra) i Guió audiovisual i literatura, 10-12 de juliol a Esterri d’Àneu.