fbpx

Els girs argumentals totalment inesperats, poden ser molt originals i potents, però perden la meitat del valor si abans no han estat insinuats d’alguna manera. Primer s’han de plantar per recollir-ne després tots els fruits.

Si tens un gir de la trama espectacular o una escena reveladora seran doblement espectacular i reveladora si abans has plantat una pista, un detall significatiu. El lector té dues gratificacions, la de l’esdeveniment sorprenent i la de lligar caps.

Natrix_natrix_(Marek_Szczepanek)

Quan tinguis els punts de gir de la història i el clímax, construeix-los amb tota la força que siguis capaç, però no t’oblidis de mirar enrere per comprovar si has sembrat les llavors del gir o els plançons del clímax. Recorda que la recompensa és més completa quan es recull la resposta del que ja s’ha presagiat. Fer clic.

Has de plantar abans de recollir. Has de crear les pistes, el to i el marc per preparar el terreny a la recol·lecció, sense donar detalls del que passarà després.

Els guionistes parlen de planting i pay off. Plant és una acció o detall o un esdeveniment que més endavant serà útil per la intriga. En el lloc on es col·loca pot no tenir cap interès en particular. Parlen de plantar una idea verbal, visual o sonora que serà completada més endavant. Molt sovint és una picada d’ull entre el començament d’una història i el final, però el mecanisme es pot fer servir dins d’una mateixa escena. Molt sovint el final de les pel·lícules és un pay off.

Per exemple: A Indiana Jones a la recerca de l’arca perduda, Indiana s’espanta d’una serp al principi de la història (plant). Sembla una comicitat i prou, però al final de la pel·lícula, quan ha d’entrar a la tomba i il·lumina amb una llanterna veu que hi ha serps per tot arreu i sent pànic (pay off). Gràcies a l’anècdota inicial entenem que té una por patològica a les serps i que, per tant, el repte és encara major.

220px-A_la_recerca_de_l'arca_perduda

Tallers d’escriptura creativa al Pirineu. Inscripcions obertes. Clica!