fbpx

Per què els nens petits sempre pregunten? Perquè són molt llestos i saben que preguntar és la millor manera d’esbrinar les coses. Vaig descobrir el mètode Socràtic al batxillerat, un dels professors de socials ens l’aplicava contínuament. Ens preguntava i ens incitava a preguntar per indagar idees, conceptes i perspectives. Em va semblar que era un mètode molt bo. Més tard, quan preguntava menys del que és desitjable, vaig descobrir la Gramàtica de la fantasia, de Giani Rodari. D’aquest llibre, ja en vaig parlar al post paraules carregades d’imaginaciò, una de les propostes que trobo més fèrtil és la de les hipòtesis fantàstiques.

8530578388_f259f7b507 El nostre cervell és un ordinador ple de dades i la manera de recuperar-les és fer-li preguntes. El cervell mira de respondre qualsevol pregunta que li fem, i mentre no té la resposta, dóna voltes i més voltes per localitzar-la. Si no l’arriba a trobar la fabrica ajuntant la informació que té a l’abast. Plantejar-nos interrogants és la millor gimnàstica cerebral.

Les preguntes també ens ajuden a ser més creatius. Les hipòtesis fantàstiques disparen la imaginació i generen històries. Llençar hipòtesis implica suposar, imaginar, transportar-nos a una situació no habitual. Podem fer hipòtesis de qualsevol fet quotidià i és molt divertit. Per exemple: què passaria si el pardal que cada dia es posa damunt de la barana de la terrassa comencés a xerrar i a dir-me què he de posar als meus articles? D’entrada ja tinc el motor d’una història.

La tècnica de les hipòtesis fantàstiques que proposa Rodari és molt senzilla:

  1.  Busca un subjecte i un predicat a l’atzar. Per exemple “carret” i “volar”.
  2.  Construeix vàries hipòtesis fantàstiques. Per exemple: Que passaria si el carret del super volés per damunt de la ciutat amb tota la compra i la senyora agafada? Que passaria si el carret volés cap a la lluna tot sol? Que passaria si el carret volés amb un nen a dins i aterrés damunt del mar?
  3. Escull la hipòtesi que trobis més suggeridora i pensa l’argument.
  4. Escriu la història.

També es pot començar el joc pel punt 2 i passar a construir hipòtesis fantàstiques directament.

  • Que passaria si les paraules oblidessin el seu significat?
  • Què passaria si tots els humans ens oblidéssim de somriure excepte un?

Prova-ho! Diverteix-te creant hipòtesis fantàstiques i inventant històries!