fbpx

Sovint em trobo que els alumnes d’escriptura creativa es resisteixen a donar al conflicte la importància que té. El conflicte és emoció i, com et deia fa unes setmanes, l’emoció és la sang de la ficció. Podem gaudir de la bellesa i de l’enginy d’un text, però el que ens enganxa són les emocions i les històries. I sense conflicte no tenim història. No oblidis que com més potent és el conflicte més poderosa i atractiva és la història que contes.

El conflicte de l'àvia de Laberint blanc és la demència senil.

El conflicte de l’àvia de Laberint blanc és la demència senil.

 

Un miracle, Llorenç Villalonga

(Traducció del castellà, Raquel Picolo)

Li havien garantit que la Sagrada Imatge li retornaria el moviment al braç paralitzat i la senyora tenia molta fe. El que fa la fe! La senyora va entrar tremolant a la misteriosa cova i l’emoció fou tan intensa que va emmudir per sempre. El braç no se li va curar perquè era incurable.

Conflicte és el concepte clau més important de la ficció i implica el xoc de dues forces oposades. En el cas del microconte de Llorenç Villalonga el conflicte s’origina per l’oposició entre la fe i la realitat clínica. Tenim conflicte i tenim història. En tres línies ho tenim tot.

El conflicte s’estructura en una trama en tres actes. Amb un plantejament al primer acte: la senyora té el braç impossibilitat i confia que un miracle li retorni el moviment. Un segon acte on les forces oposades es confronten: la senyora entra a la cova per curar-se. I un tercer acte amb un clímax que respon al plantejament del principi. Es curarà el braç de la senyora? No només no es cura sinó que queda muda per sempre. Final de la història i del conflicte.

El conflicte de l’àvia de El divan, que tan bé versiona El Punto1 a la cançó del vídeo, és el xoc de la curiositat desmesurada de la protagonista amb les normes socials.

En dos dels tallers d’escriptura creativa que imparteixo, L’art d’inventar històries i Storytelling: la força d’una bona història, desenvolupo el concepte de conflicte i estructura de la història bastant a fons.

Si et sembla interessant, aquest trimestre a la casa Golferichs faré el curs Storytelling: la força d’una bona història.

Participar en cursos literaris i tallers d’escriptura creativa és molt enriquidor. Però, si tens ganes d’escriure, sobretot, escriu. No esperis més, escriu, encara que sigui només deu minuts per setmana. Escriu.

Inscripció oberta: Taller Conte Literari NoLLegiu

Cursos 2014-2015