fbpx

Estic admirada de la meva capacitat d’enamorar-me d’alguns textos amb vehemència, després de tants anys de lectures. Em va fer salts el cor llegint Demà, demà, demà de Gabrielle Zevin i ara m’he quedat corpresa amb Un verdor terrible, de Benjamin Labatut. Quan ciència i literatura es trenen tremolo per dins.

Benjamin Labatut

“Me atrae cuando una perspectiva ferozmente racional comienza a toparse con el terreno del delirio, de lo irracional”

Benjamín Labatut va néixer a Rotterdam l’any 1980. Va passar la infància a La Haia i amb catorze anys es va establir a Santiago de Chile. La Antártica empieza aquí, el seu primer llibre de contes, va guanyar el Premio Caza de Letras i el Premio Municipal de Santiago. El segon llibre, Después de la luz, consta d’una sèrie de notes científiques, filosòfiques e històriques sobre el buit, escrites després d’una profunda crisi personal. Incidents en la vida de personatges diversos com Albert Einstein, Sigmund Freud o Jorge Luís Borges. L’autor afirma que en aquesta obra busca coses sense explicació, amb la intenció d’entrar en un espai incomprensible per poder continuar endavant.

Un verdor terrible és el seu tercer llibre i no és fàcil de classificar. Barreja d’assaig i la ficció, de matemàtiques pures, física i metafísica. Amb aquest llibre ha saltat a l’èxit internacional, fins i tot el va recomanar Barack Obama.

Altres obres publicades posteriorment són La piedra de la locura (2021) i MANIAC (2023).

Un verdor terrible

Pero no es solo la gente común: los propios científicos han dejado de entender el mundo. Mira la mecánica cuántica, la joya de la corona de nuestra especie, la teoría física más precisa, hermosa y con mayor alcance que hemos inventado. (…) Es como si hubiese caído a la Tierra al igual que un monolito proveniente del espacio y nosostros sencillamente gateamos a su alrededor como simios, jugando con ella, lanzándole piedras y palos, sin ninguna comprensión verdadera.

La combinació entre ciència i literatura a Un verdor terrible és fascinant. L’afany de desentranyar els misteris de la realitat mostrat amb bellesa literària té un veritable poder hipnòtic. Grans descobertes científiques vistes des del deliri de químics, matemàtics i físics.

Aquest llibre va quedar finalista al Booker Prize International 2021.

Assaig literari?

Més aviat no-ficció ficcionada, que suma les glòries de narrar la realitat alhora que empra els recursos de la ficció i de la literatura per eixamplar l’experiència artística i l’impacte en el lector i crear moments d’esplèndida epifania.

Un verdor terrible m’ha recordat la lectura de Moments estel·lars de la humanitat. No són els mateixos temes ni la mateixa prosa, però comparteixen la manera de tractar els fets reals i fer-ne literatura, cosint-hi la ficció necessària. Comparteixen un clima de lectura meravellós, que no és ni el de la crònica ni el de la ficció. Ens il·lustra com l’assaig i ens meravella amb les eines de la poesia i l’especulació, amb un ritme que atrapa el lector.

Contes?

  • L’infortuni de Fritz Haber, el químic que va crear el pesticida Zyklon sense saber que els nazis l’utilitzarien en els camps d’extermini per assassinar a membres de la seva pròpia família.
  • Karl Schwarzschild que troba les primeres solucions a les equacions de la teoria general de la relativitat i descobreix els forats negres, quan està agonitzant al front durant la Primera Guerra Mundial.
  • Les exploracions matemàtiques d’Alexander Grothendieck que el van portar al deliri místic i la bogeria.
  • La pugna entre Erwin Schrödinger i Werner Heisenberg, els fundadors de la mecànica quàntica. I el paper que hi van jugar Niels Bohr i Albert Einstein.
  • L’Epíleg on “El jardinero nocturno” tensa la corda entre l’experiència de l’autor i la ficció.

No són contes, encara que comparteixin amb aquest gènere literari elements formals. Una verdor terrible és un llibre inclassificable i d’una força de seducció terrible. És literatura que explora i la ciència i ciència que esdevé literatura.

Bon Nadal