fbpx

Per què soc una apassionada dels tallers d’escriptura?

Perquè, tot i que sempre he estat molt lectora, que de joveneta treia bones notes de llengua sense esforç i que sovint m’han dit que tinc intel·ligència lingüística i narrativa, a vint-i-dos anys, amb una formació universitària científica, tenia encara por d’escriure malament, gairebé pànic. Els tallers d’escriptura van ser la solució.

A vint i trenta anys em pensava que per fer literatura calia tenir un domini de la llengua pròpia del filòleg, haver llegit tots els clàssics de la literatura universal (havia llegit força, però em faltava molt) i tenir estudis de literatura comparada. Sí, pensava aquestes bestieses i ningú em treia la bena dels ulls.

Tothom esperava de mi que em dediqués al que havia estudiat, a la ciència. I ho vaig fer durant un temps. Com si els coneixements es col·loquessin en calaixos incomunicats. Com si l’art i la creació no fossin per a tothom.

Jo sentia una forta necessitat d’escriure i només ho feia d’amagat. Fins que vaig conèixer els tallers d’escriptura i se’m va eixamplar l’horitzó. Em vaig relaxar i vaig somriure. No es tractava de complementar la meva formació literària per poder iniciar-me en l’escriptura creativa, sinó de començar a escriure des d’on era i amb l’equipatge que portava.

Els tallers d’escriptura em van donar permís per expressar-me creativament i sense por.

Afavorir l’itinerari personal

Gràcies als tallers d’escriptura i guió audiovisual que vaig cursar com alumna em vaig convertir en l’escriptora i professora d’escriptura que soc ara. Com ja he dit, els tallers em van treure la por a embrancar-me pel camí, no perquè pensés que era fàcil, però sí possible i engrescador. Hi vaig trobar l’eina que em va ajudar a mi i que veia que podia ajudar els altres.

Els tallers d’escriptura creativa afavoreixen l’autonomia, l’expressió i l’itinerari personal de l’alumne. Acullen i potencien la creativitat amb un plantejament horitzontal i obert de l’aprenentatge. Són com una matriu en què els participants poden expressar-se, crear i enriquir-se sense por. I dissenyar el seu itinerari personal.

No són cursos de llengua ni de literatura


A diferència dels cursos de llengua i literatura, als tallers el que és més important és l’experiència (els continguts també compten, però no tant). L’experiència d’escriure, de llegir, d’escoltar, de compartir. Un curs de literatura, fins i tot quan es posa l’èmfasi en la pràctica, és molt més dirigit; el flux de la informació circula bàsicament de mode unidireccional del professor, que és el que sap, cap als alumnes, que no saben. El noranta per cent del curs el fa el professor i es valora l’aprofitament en funció de si s’han assolit o no els aprenentatges que ell ha programat.

En un taller d’escriptura creativa els alumnes són autèntics coprotagonistes que actuen directament sobre el contingut i la dinàmica de les sessions. La funció bàsica del professor és dinamitzar, facilitar i aportar eines i estímuls, recollir i canalitzar. Quan un taller és excel·lent ho és tant gràcies al conductor com als alumnes.

Taller EOI Girona
Taller d’escriptura creativa EOI Girona.

Escriure per plaer


Al taller es defensa l’escriptura com a plaer a l’abast de tothom que tingui ganes d’escriure. Això és el que jo necessitava i que molta gent necessita. És un espai en el qual s’engresca a crear.

Vaig descobrir dues autores de capçalera que em van ajudar a entendre que, en primer lloc, es tracta de relaxar-se i de no tenir por de les paraules que surten ni de com s’ajunten i en criden d’altres. Julia Cameron i Natalie Goldberg, professores d’escriptura creativa a diverses universitats dels Estats Units i autores d’uns quants llibres sobre aquest tema, deien el que necessitava sentir: que, diguessin el que diguessin els sacerdots de la cultura i la literatura, escriure era fàcil i era un plaer.

I aquest és el punt de partida, el goig d’escriure.

Art i ofici d’escriure


A Catalunya, malgrat que tenim una tradició important de tertúlies i premis literaris, fins fa poc més de tres dècades no hi havia centres on estudiar l’art i l’ofici d’escriure. Com si els escriptors, de manera diferent als músics, els pintors i altres artistes, ja naixessin ensenyats. Aquesta anomalia encara perdura; l’escriptura
creativa, a diferència d’altres països, no s’ha integrat als currículums escolars i universitaris, però hem avançat i ara tenim escoles d’escriptura i entitats que ofereixen tallers i cursos força interessants.

No sé exactament quan van arribar els tallers d’escriptura a Barcelona, em sembla que als anys vuitanta. Ho van fer de la mà d’escriptors i filòlegs llatinoamericans que estaven familiaritzats amb el funcionament dels tallers de creació literària als seus països d’origen. Jo els vaig descobrir a finals dels vuitanta amb l’Alejandra Rifé i la Zulema Moret. Participar en els seus tallers literaris em va canviar la vida, perquè m’oferien el que realment necessitava, i ho descobrir mentre hi anava perquè abans d’inscriure-m’hi encara no ho sabia.

Després vaig seguir molts altres cursos interessants, alguns claus en la meva trajectòria, com la formació com a guionista audiovisual, però els fonaments filosòfics i metodològics dels tallers que imparteixo des de fa més de vint anys com a professora els vaig aprendre amb aquestes dues mestres.

Taller d'escriptura Setmana de la lectura Esterri d'Àneu
Setmana de la lectura Esterri d’Àneu

Els fonaments de la meva experiència com professora d’escriptura creativa els he recollit en el meu llibre Escriure sense por. Manual d’escriptura creativa.

Ja podeu consultar a la meva web els tallers de primavera (el goig d’escriure i escriptura terapèutica) i els de l’estiu al Pirineu (Escriure el que vius i Escriptura i natura).

Taller Ets el que vius. Sorpe (Pallars Sobirà)%d bloggers like this: