fbpx

Adjunto l’article de febrer sobre escriptura terapèutica, publicat a Tribuna del Maresme, en el qual parlo de l’autoacceptació, la segona de les tres paraules començades per A, que són la base del nostre benestar emocional: Autoconeixement, Autoacceptació i Autoestima. Continuaré parlant d’aquests tres conceptes, estretament relacionats, perquè, quan les tres As estan en bona forma, el 80% del nostre benestar emocional també.

Tribuna del Maresme, febrer 2024

Accepta’t i estima’t, Raquel Picolo  

Escriptora i professora d’escriptura. www.raquelpicolo.net

Si volem viure amb l’ànima i el cos tranquils és imprescindible que ens acceptem tal com som i també el món que ens envolta. És un punt de partida, que no va contra el canvi ni contra la millora ni contra els objectius de vida, al contrari, quan t’acceptes de veritat ja tens la partida mig guanyada. La confiança va acompanyada de l’acceptació, no pots confiar en tu mateix si no t’acceptes. No esperis que siguin els altres els que et donin el vistiplau per valorar-te i confiar en tu, ni deixis que el teu estat d’ànim depengui de la mirada i les paraules alienes. Accepta’t tal com ets, allà on estàs. Estima’t i confia en tu.

Tenim un problema d’autoacceptació quan volem ser qui no som, neguem les nostres experiències, lluitem contra nosaltres mateixos, ens amaguem rere màscares o jutgem durament els altres.

Escriu sobre aquells aspecte que no acceptes

Investiga per què no t’acceptes. I escriu sobre el que descobreixis, perquè, com ja he dit altres vegades, l’escriptura és una eina poderosa, que fixa, clarifica i ens connecta profundament amb nosaltres mateixos. La no acceptació, generalment, ens ve de lluny, de la infància. Què et van dir els teus pares i altres adults de referència quan eres una criatura? Què et va encetar la ferida del rebuig? Entra en el paisatge de la teva infantesa, deixa’t assaltar pels records i les associacions que et portaran a experiències més recents que han agreujat el teu mal fent la nafra encara més fonda, i també d’altres que l’han alleugerit. Quan escrius pots alliberar emocions reprimides i identificar i treballar patrons de pensaments negatius. L’escriptura és una eina poderosa d’autoconeixement i d’acceptació.

El mirall és el teu gran aliat

El mirall és un gran aliat, sempre que ens examinem amb realisme i benvolença. Posa-te’n un al davant i observa’t amb atenció i afecte. Comença fixant-te en allò que més t’agrada de tu. Després el que no t’agrada. Associa les teves observacions amb altres persones. Escriu sobre el que veus, el que penses i el que sents.

T’acceptes quan et permets ser tu, quan no t’importen els judicis dels altres, quan reconeixes les teves experiències vitals, quan estàs connectat amb tu mateix i saps quines coses vols canviar o millorar.

Per acabar

Per acabar, aquesta proposta: Escriu una carta d’amor propi adreçada a tu mateixa (o tu mateix). Escriu sobre els teus èxits, les teves qualitats positives i el valor de la teva persona.

Taller d’escriptura terapèutica