fbpx

He començat a col·laborar amb la revista mensual Tribuna del Maresme, amb la intenció de parlar de l’escriptura com a recurs terapèutic, perquè hi crec plenament. Escriure és la meva medicina és el meu primer article.

Escriure és la meva medicina

Quan escric sento alegria. Perquè estic connectada amb mi mateixa, amb els altres i amb l’univers. Escriure és tornar a casa, és la meva medicina.

He creuat els malsons adolescents amb un llapis a la mà i, més endavant, després de ser abatuda per una crisi depressiva greu, em vaig posar dempeus amb un quadern de notes i, finalment, en va sorgir la novel·la Art brut. Fàrmacs, també, però la vida plena la vaig recuperar escrivint. Per això soc una fan de l’escriptura sanadora.

La paraula escrita activa idees, sentiments i històries que poden ser de gran utilitat per al treball terapèutic i per a una millor salut emocional. S’ha demostrat que escriure sobre sentiments profunds lligats a experiències traumàtiques millora la fortalesa psicològica i biològica. La resiliència.

A més, l’escriptura té un gran poder catàrtic.

I no només això. Els éssers humans organitzem les nostres vivències vitals en forma de narració. Aquest narrar construeix la nostra experiència alhora que és la base per comprendre-la. D’alguna manera podem considerar tota teràpia com un procés de reescriptura. L’escriptura terapèutica és reescriptura literal i metafòrica.

Sempre he sabut que escriure curava, perquè sentia que quan escrivia era més feliç, més jo. L’escriptura com a eina per a sentir-se millor no necessita lectors de carn i ossos, a banda de l’autor o l’autora. Així i tot, compartir els textos és força interessant i potent. En els grups d’escriptura sanadora es dona una sinergia positiva entre els participants, que es reforcen a partir de les experiències dels altres.

Vull deixar ben clar que l’escriptura terapèutica no és un recurs exclusiu per a escriptors, és per a tothom. Senzill i poderós, ens ajuda a desfer nusos, clarificar, acceptar emocions, dibuixar sortides alternatives. És una eina per a tots, que ens ensenya com viure millor, independentment de ser més o menys lectors i aficionats a la literatura. Tots som prou competents per practicar l’escriptura terapèutica.

A Tribuna del MARESME parlaré de com l’escriptura m’ha ajudat i m’ajuda a sentir-me millor i proposaré petites activitats com aquesta: Fes una llista de cinquanta coses que et fan feliç. Cada dia mira la llista, escull-ne dues i fes-les.

Des de fa quatre anys condueixo El taller d’escriptura terapèutica, que per mi és molt important. Perquè, com dic a l’article, per experiència sé que l’escriptura és un recurs senzill d’utilitzar i molt potent.