fbpx

Escriure, segons Stephen King, és passió, ofici i talent.

Des de la publicació en castellà d’On writting, l’any 2002, que no deixo de rellegir-ne fragments (Mientras escribo , publicat per DeBolsillo, traducció de Jofre Homedes). El 2018 va sortir l’edició en català, Escriure. Memòries d’un ofici, publicada per L’Altra editorial i traduïda per Martí Sales.

Al 2002 era una escriptora i una professora d’escriptura novella, el llibre em va semblar molt útil i de lectura engrescadora. Al 2023, després de més de vint d’ofici d’escriptora i de mestra d’escriptura, encara em sembla més útil i interessant.

Hi ha molts assaigs sobre el fet d’escriure de noms rellevants del món literari i d’experts en escriptura creativa. Alguns m’han ajudat molt, com els de Natalie Golberg, Julia Cameron, Gianni Rodari i el meu admiradíssim Ray Bradbury. D’altres són exercicis de lluïment literari o de coneixements de literatura comparada, que em poden agradar més o menys, però que no ens mostren el dia a dia de l’escriptor i els seus amors i desamors en el procés d’escriure. També hi ha més d’un manual d’escriptura en la línia dels meus (Escriure sense por i Secrets de la ficció).

Escriure, segons Stephen King, és moltes hores de lectura i d’escriptuira.

Si he de recomanar un sol llibre sobre l’aventura d’escriure des del punt de vista de l’ofici honestament, recomano el de Stephen King amb fervor. Perquè és molt útil, molt fresc, i parla de gairebé tot el que realment li preocupa a l’aprenent literari, sense fer exhibicions ni fer concessions complaents, sense abandonar el seu estil literari.

Aquest agost l’he tornat a rellegir de punta a punta i amb calma. Vull dir que és una joia.

Algunes frases del llibre

Els meus tallers i clubs de lectura

  • 16 de setembre. Primera sessió del club de lectura de Sort. Moltes ganes de començar a conduir un club de lectura al Pallars Sobirà. Serà una sessió introductòria al club de lectura que principalment se centrarà en autores i autors de proximitat. El dia 16 parlarem del meu llibre La nit als armaris.
  • Contiuo amb els clubs de lectura de Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt i Gavà.
  • 28 d’octubre. Taller de microconte a la Biblioteca de Barberà del Vallès.
  • 10 de novembre. Convidada al club de lectura de la Biblioteca de Tremp per parlar de la meva novel·la Art brut.