Tant si us agrada la ciència-ficció com si no, tant si us agraden els contes com si no, llegiu en Ted Chiang.
Però avui vull parlar, sobretot, de la importància de llegir assaig, i de dos assaigs fascinants que estic acabant de llegir.
Sempre dic, i m’ho crec, que l’escriptor ha de llegir de tot: contes, novel·les, teatre, poesia i assaig. Una dieta lectora variada i completa. Despés de predicar-ho amb insitència, confesso que últimament tenia l’assaig molt oblidat, però fa uns dies que, per fí, m’he capbussat en dos assaigs de caire científic i estic gaudint moltíssim: L’ordre del temps, de Carlo Rovelli i Sota terra, de Robert MacFarlane . D’altra banda, els bons contes, com els de Chiang, sempre són la meva debilitat.
L’ordre del temps, Carlo Rovelli

Carlo Rovelli
Carlo Rovelli (Verona 1956) és un físic teòric especialitzat en gravetat quàntica, i també en filosofia i història de la ciènica. A banda de L’ordre de temps s’ha traduït al català el seu best seller Set lliçons breus de física.
El temps
Temps objectiu? Temps subjectiu? Temps biològic? Temps narratiu? Per què recordem el passat i no el futur? Existeix el temps?
Rovelli respon a aquestes preguntes i també ens mostra, com ja va assenyalar Einstein, que el temps no circula a la mateixa velocitat a tot arreu. A Vilassar de Mar va més de pressa que a Cerbi (muntanya).
L’ordre del temps primer ens explica allò que la física sap avui del temps, després se centra en la gravetat quàntica i en la idea de món sense temps, per acabar parlant del naixement del temps.
Un llibre que integra física i filosofia.
Fascinant.
Sota terra. Un viatge a les profunditats del temps, Robert McFarlane

Robert MacFarlane
Macfarlane (Harlem 1976) és un referent de l’escriptura de la natura, que investiga els lligams entre llengua i natura. Es declara deutor de Walter Benjamin i Italo Calvino i les seves ciutats invisibles. Escriu sobre les relacions entre el paisatge i el cor humà.
Sota terra
MacFarlane ens proposa un viatge sota terra per mostrar-nos cambres funeràries, pintures rupestres, mines de sal i cementiris nuclears.
Ens convida a descendir i a esmuynir-nos per passadissos, esquerdes, coves i mines. Passegem per l’inframon desconegut i ens proposa que pensem en clau de temps profund, geològic. Ens convida a descobrir el significat de revelar tot desenterrant.
Un text científic i d’aventures, amb reflexions lingüístiques i culturals, a estones combatiu amb els estralls de l’home civilitzat.
Una lectura molt recomanable.
Exhalació, Ted Chiang

Traducció Ferran Ràfols
Ted Chiang
Ted Chiang (1967, Nova York) és un dels referents importants de la ciència-ficció actual. Potent, reconegut, premiat amb quatre premis Hugo, dos premis Nébula i tres premis Locus. D’altra banda és un autor molt poc prolífer (dos reculls de contes).
Als contes treballa a fons les premisses i les porta fins a les últimes conseqüències.
Una obra profundament humanista
Pel que havia sentit a dir d’aquest autor, em semblava que Exhalació per mi seria una aposta segura, molt atractiva i interessant. Així ha estat.
Contes d’estructures, dimensions i temes diversos. Des d’un relat epistolar, a l’estructura d’una faula oriental. Ens parla del destí, de la subjectivitat de la memòria, de la consciència.
La Ciència-ficció de Chiang és profundament humana, un recurs per indagar sobre la humanitat. Ens planteja la qüestió de com entenem la vida i, també, com ens adrecem al futur.
Literatura especulativa que reflexiona sobre la condició humana.
Imprescindible.
Algunes activitats que faré aquest mes d’agost:
8 d’agost. Taller d’escriptura creativa. Àreu.
17-18 d’agost. Taller de microrelats a TRAF (Terra Roia Arts Festival). Vilamur (Pallars Sobirà)
19 d’agost. Presentació d’Art brut. TRAF Vilamur. 13 h.
19 d’agost. Xerrada “L’escriptura com a eina terapèutica”. TRAF. Vilamur. 17 h.
3-4 de setembre al CAN de Farrera el taller Escriptura i natura.