Llegir el teatre
Fa poc vam tenir una sessió de formació per a conductors del Programa Llegir el teatre al Teatre Nacional de Catalunya. M’agraden aquestes sessions i m’han ajudat moltíssim a enamorar-me del teatre i convertir-me en una fanàtica. La sessió de fa quinze dies, sobre Mal de coraçón i El temps i els Conway va ser força interessant, com de costum.
Llegir el teatre és un projecte del Servei de Biblioteques de la Generalitat i del Teatre Nacional de Catalunya que reivindica que el teatre també és literatura i impulsa la lectura i la publicació de textos teatrals.
Mal de coraçon
Vam escoltar a Victòria Szpunberg (dramaturga) i Judit Colomer (escenògrafa) parlant de Mal de Coraçon, una obra que explora la figura de Santa Teresa de Jesús, dirigida per Andrea Jiménez.
Mal de coraçon és una de les maneres amb què Santa Teresa anomena la seva malaltia. No se sap què patia exactament, el que sí que és evident és que la seva relació amb el dolor era forta i intensa.
A Mal de coraçon tres personatges que pateixen algun dolor a l’ànima, es troben en un bar. Un espai que, com el convent, reuneix gent que d’alguna manera necessita fugir de la quotidianitat. Ànimes que poden tenir visions, si no místiques, com a mínim distorsionades.
El text sorgeix d’un encàrrec de la companyia Solitària a Victòria Szpunberg: havia de tractar sobre Santa Teresa i tenir tres personatges que poguessin interpretar Júlia Barceló, Pol López i Pau Vinyals.
Szpunberg sembla voler-nos dir que el temps natural del teatre és aquest temps místic
o temps suspès, que ens permet sortir de la concatenació dels fets, per passar a formar
part de l’espai transfigurat del teatre, aquella polis d’ànimes assedegades. (Ingrid Guardiola)
El temps i els Conway
Àngel Llàcer va venir a parlar-nos d’El temps i els Conway, J.B. Priestley, obra que dirigeix. Va descriure els personatges anant al punt clau de cadascú d’ells. Ens va explicar la màgia de l’escenografia i ens va convidar a assistir a un dels assaigs. Va complir la seva promesa i uns dies després van poder gaudir d’una sessió fent de públic mentre assajaven.
Aquesta és una obra sobre la família i sobre el temps.
El primer acte té lloc el 1919, en un moment d’incertesa i entusiasme de postguerra, amb tots els joves Conways apostant pel progrés, la prosperitat i la reforma. El segon acte té lloc al 1937, tot ha canviat i ara són una família arruïnada per la fallida financera, la mort, la decepció professional, la traïció i l’odi. Kay, una de les filles, considera que és culpa del mateix temps.
Recorda el que havíem estat, i el que ens pensàvem que seríem. I ara això. I és tot el que tenim, Alan; nosaltres som això. Cada pas que hem fet… cada tic-tac del rellotge… ho ha anat empitjorant tot. Si la vida és tan sols això… de què serveix? Val més morir-se, com la Carol, abans de descobrir-ho, abans de patir els estralls del Temps. És una sensació que ja havia tingut abans, Alan, però mai com aquest vespre. Hi ha un gran diable a l’univers, i aquest diable és el Temps.
Però Alan la tranquil·litza, proposant-li una visió diferent del temps:
en aquest moment, o en qualsevol moment, només som una mostra parcial de la nostra identitat. El que som realment és la totalitat de nosaltres mateixos, tot el nostre temps
El tercer acte l’obra torna al 1919.
Potser sí que passat, present i futur conviuen alhora. (Àngel Llàcer)
Dues obres que es representaran ban aviat al TNVC i que no ens podem perdre.
Lletra escena
La setmana passada va arribar a Teià la segona edició de Lletra escena, amb la col·laboració de la Sala Beckett i un programa farcit d’activitats interessants. Hi vaig poder anar dissabte al vespre i vaig gaudir de les xerrades sobre traducció, amb Joan Sellent i Santi Ricart; sobre dramatúrgia amb Pau Miró, Mercè Sàrries i Pere Riera. i sobre com passar de la novel·la al text teatral amb Cristina Genebat i Marta Marco. El lema del festival és “El teatre també és literatura”, i va tenIr una sessió dedicada a la trobada de Clubs de lectura del Programa Llegir el teatre.
Dues fotos de la Myriam Gonzàlez:



TALLERS D’ESCRIPTURA DE PRIMAVERA: RESERVA LA TEVA PLAÇA!
Escriptura terapèutica, escriure per viure millor, més plenament.
El goig d’escriure, t’acompanyo en el desenvolupament del teu llibre.