fbpx

Estic molt il·lusionada amb el projecte de publicació dels dos manuals d’escriptura creativa: Escriure sense por i Secrets de la ficció, en català i castellà. La publicació dels quatre llibres (la segona edició d’Escriure sense por en català i la primera dels altres) està prevista pel quinze de setembre d’aquest any. Per començar la tardor amb manuals d’escriptura calents i útils a les mans.

Ja fa temps que em demanaven Escriure sense por en castellà. És un llibre que ha tingut força èxit. M’ha costat decidir-me, però al final ho he fet i ja el tinc traduït i revisat. Secrets de la ficció ja l’he pensat d’entrada amb les dues llengües. 

Amb els dos manuals d’escriptura creativa tanco una llarga etapa com a professora d’escriptura. I segueixo.

Autoedició

Com ja vaig fer amb la primera edició d’Escriure sense por, no només seré l’autora de les criatures sinó també l’editora, la llevadora. És evident que una persona no pot fer la feina tan acurada com una empresa especialitzada en l’edició, encara que contracti algun servei professional, però si pot fer una edició digna.  

L’autoedició té les seves limitacions, però també avantatges evidents, i en el cas dels manuals d’escriptura, que escric pels meus alumnes reals i potencials, els avantatges són molts. Perquè vull el timó del procés editorial  a les meves mans i la possibilitat d’introduir millores als manuals sense necessitat d’esperar a una nova edició. No busco publicar llibres amb perfecció editorial, busco una edició digna amb un contingut que serveixi a les persones amb les quals he pensat quan els escrivia. I una flexibilitat per utilitzar els manuals a la conveniència dels meus tallers.

Estic engrescada, el “fes-ho tu mateixa” motiva molt. I fes-ho tan bé com puguis, també.  Amb aquests dos llibres estic recollint la feina de vint anys com a professora d’escriptura (ja vaig començar amb Escriure sense por) i això em produeix una satisfacció important. I el fet de disposar de la versió castellana també em satisfà força,  perquè  podré arribar a més gent amb ganes de perdre la por a escriure i endinsar-se en els secrets de la ficció.

Escriure sense por. Manual d’escriptura creativa

Escriure sense por és un llibre pensat tant per als que comencen a explorar l’aventura d’escriure com per als que continuen endinsant-s’hi. Conté pensaments i reflexions sobre l’escriptura creativa, textos literaris propis i propostes d’activitats que considero útils.

Escriure sense por és la idea central del llibre. No podem arribar gaire lluny carregats amb la por de fer les coses malament, sense confiar en les nostres idees i les nostres paraules. Aquesta afirmació també és vàlida per als escriptors que ja són uns virtuosos teixint mots i lligant frases.

Parlo d’aquelles qüestions que durant l’aventura de fer-me escriptora i mestra d’escriptura m’he adonat que són essencials.

Si escrius amb por a quedar malament, per exemple, o a sortir de la teva zona de seguretat, per més gran que sigui el domini tècnic, difícilment experimentaràs l’art d’escriure, el goig i la tremolor interna que sentim durant el procés de la creació.

Parts del llibre

Primera, respirar per crear. És a dir, relaxar-nos i aventurar-nos a navegar pel mar obert de la nostra ment.

Segona, posar-nos reptes i restriccions per esmolar els nostres recursos i deixar que ens sorprenguin.

Tercera, rutllar, és a dir, llegir i llegir, escriure i escriure. Perquè a escriure només se n’aprèn escrivint i llegint activament com a escriptor.

La intenció ha estat fer un llibre que generi pensament i reflexió després de la lectura, amb missatges clars, exposats de manera directa i senzilla, amb propostes pràctiques que estimulin la lectura i l’escriptura.

Secrets de la ficció

Des de fa dues dècades faig cada any, com a mínim, un taller trimestral de tècniques narratives. M’he llegit molts textos sobre aquesta temàtica i he pensat en les meves qüestions com a narradora. Entre una cosa i l’altra he anat dissenyant tallers, i he decidit quines eren les tècniques bàsiques i com treballar-les. He anat millorant i polint aquest curs al llarg dels anys.

Secrets de la ficció, és un recull de tècniques narratives bàsiques escrit de manera clara i directa, amb la intenció d’ajudar les persones que es volen endinsar en el terreny de la ficció, però que també són d’utilitat en altres gèneres narratius com els textos autobiogràfics o l’assaig.

Què es pot ensenyar i què no?

El talent de l’escriptor és un do, com l’habilitat per flexionar el cos més enllà dels estàndards, així i tot, la part bona és que tant l’un com l’altra es pot entrenar. Podem fer créixer el talent i, el més difícil, transmetre la passió d’escriure i llegir amb constància, el sentiment de necessitar millorar l’escriptura cada dia. Aquest és el punt clau per aquell que vol ser escriptor.

No podem ensenyar ni la fada ni la musa. Però sí l’obsessió per treure bellesa de les paraules, per transmetre efectes amb transparència i ressonància, per tocar el cor i despertar les ments amb les nostres frases. I, sobretot, el que tenim l’obligació de fer els professors d’escriptura és donar una caixa d’eines útils, que es puguin aprendre a utilitzar. Les tècniques narratives que hi ha a Secrets de la ficció són aquesta caixa d’eines.

No t’amoïnis si la caixa d’eines et sembla excessiva i fins i tot et bloqueja una mica.   Aquest efecte és passatger i ben aviat agrairàs la seguretat i possibilitats de millora que et dona.

El que importa és que entenguis i assimilis els conceptes. Continua escrivint la primera versió a raig i amb alegria i, quan revisis, fes una lectura analítica aplicant les tècniques narratives que coneixes. A poc a poc, aniràs integrant-les a la teva escriptura i, pràcticament, no hi hauràs de pensar com a una cosa externa sinó que et sortiran espontàniament. 

A Secrets de la ficció he recollit les tècniques narratives que considero més essencials. Parlo del que he après llegint, escrivint i ensenyant als tallers d’escriptura, i ho faig amb el desig que et sigui molt útil.

El coneixement d’aquestes tècniques t’ajudarà a llegir com un escriptor i les lectures amplificaran de manera molt significativa el teu aprenentatge.