fbpx

L’escriptura creativa és terapèutica per a tothom. Agafar paper i bolígraf o un teclat i convertir emocions i sentiments en paraules pot ser un bàlsam emocional, sobretot quan s’han viscut experiències traumàtiques. Perquè l’escriptura és un recurs poderós.

De fet, en estudis científics s’ha constatat  que l’escriptura creativa fins i tot accelera la cicatrització de ferides físiques.  Es veu que l’estrès i la depressió estan relacionats amb una curació més lenta de les ferides, perquè quan una persona està deprimida també ho està el seu sistema immunològic.

Com ens ajuda l’escriptura terapèutica?

Relacionant els traumes amb els sentiments que provoquen es promou una millora de l’activitat cerebral general  i de la regulació del sistema límbic i l’amígdala.

Mitjançant l’escriptura ordenem el caos generat pel succés traumàtic, el traiem fora, l’entenem i ens sobreposem a ell. També disminuïm l’estrès i reforcem el nostre sistema immunitari, i assolim un equilibri emocional que incideix positivament sobre les nostres actituds en relació amb l’entorn.

Amb l’escriptura fem un buidatge. Quan un escrivim allò que no podem mencionar ens alliberem. Perquè el procés cognitiu d’organitzar el que pensem per escriure-ho té un efecte calmant.

L’escriptura creativa pot ser terapèutica per a tothom. Ja que funciona d’una banda com a un refugi privat alhora que és una teràpia de les més potents i catàrtiques.

Has d’estar sempre borratxo d’escriptura perquè la realitat no et pugui destruir. Perquè l’escriptura et proveeix de les receptes adequades amb els ingredients de veritat, vida i realitat que ets capaç de menjar, beure i digerir sense hiperventilar, ni pegar cops de cua i desplomar-te com un peix mort sobre el llit.  (Zen en l’art d’escriure, Ray Bradbury, traducció Marta Pera).

Qui es beneficia de l’escriptura terapèutica?

Però això l’escriptura creativa no només és terapèutica per a persones malaltes o amb traumes sinó que  també és molt beneficiosa per a totes aquelles persones que volen sentir-se millor. I és una font d’inspiració per a escriptors i artistes.

Es pot escriure només quan se sent el dolor i netejar la ferida amb paraules. Però, com diu Bradbury, per sobreviure a les toxines ambientals millor escriure cada dia, carregar piles al matí i netejar l’ànima a la nit. Millor comprometre’s amb la pràctica diària de l’escriptura.

Algunes qüestions de l’escriptura terapèutica

És important buscar la veu narrativa, aquella que expressi amb honestedat, desinhibició i creativitat els fets traumàtics i els sentiments que se’n deriven.

És possible que en el procés de recordar els esdeveniments traumàtics, sobretot al principi, vulguem fugir per evitar els sentiments dolorosos.  L’escriptura els neteja i en millora la visió. Però hem de ser conscients que recordar experiències traumàtiques pot ser molt dur i es poden aixecar sentiments negatius.

L’escriptura creativa integra les funcions de l’àrea del llenguatge (hemisferi esquerre) i les funcions creatives (hemisferi dret), aquesta integració redueix els pensaments negatius, regula el ritme cardíac i millora el sistema immune. L’escriptura integra les capacitats més generals i intuïtives amb les racionals i analítiques.

Reserva’t un moment per tu. Seu amb un quadern i anota les següents preguntes: Qui sóc? Què vull ser? Què necessito per viure? Reflexiona sobre les preguntes. Escriu durant quinze o trenta minuts sense parar. Gaudeix del fet d’escriure. Que sigui la teva ànima la que escrigui, deixa-la escriure en llibertat.

L’escriptura creativa és terapèutica per a tothom. Deixa que la teva ànima lliure escrigui.

Taller Escriptura terapèutica.

Taller El goig d’escriure.

Taller Els secrets de la narració.

Llegir com un escriptor.