Mostrar i explicar són dues tècniques narratives tan senzilles com importants: el secret número 1 de la ficció. Primer cal tenir clars aquests conceptes bàsics i rellevants i, després, aplicar-los. En aquest breu post vull reflectir la transcendència d’aquestes dues paraules; desitjo i que et sigui útil.
Mostrar i explicar
Mostrar i no explicar, o dir, és gairebé un axioma de la teoria literària des de Flaubert. I l’essència de mostrar és l’escenificació. Encara que més que parlar de mostrar hauríem de parlar d’evocar, és a dir, recuperar sensacions i emocions guardades en la memòria del lector.
«No em diguis que la lluna està brillant: mostra’m el seu reflex en un vas de cristall», diu Anton Txèkhov.
Explicar és dir les coses per fer accessible allò que és complex o complicat, en canvi, mostrar és ajudar a endinsar-se en l’escena. Quan expliquem donem la informació mastegada al lector.
Mostrar és donar els detalls per tal que el lector entengui alguna cosa d’un personatge o d’una història sense necessitat que li digerim amb una explicació.
Però no et perdis en els detalls que no siguin rellevants. Per no caure en aquest error has de tenir clar l’objectiu del text i escollir els millors fragments per aplicar la tècnica de mostrar.
Però no cal mostrar sempre. De vegades convé explicar o resumir, que també és una tècnica. Per exemple per exposar els esdeveniments menys importants i presentar els personatges poc rellevants.
Quan mostres fas vibrar més el lector, però no sempre és necessari o el més adient. De vegades amb informar-lo és suficient. El resum et permet ser breu, precís i eficient. Has de valorar en cada moment quina què et convé més; si ets en un punt clau de l’evolució del personatge, segurament t’escaurà millor mostrar. Tanmateix, quan vulguis fer avançar l’acció resumir serà el més oportú.
Aprendre a mostrar
- Escolta les converses de la gent, fixa’t en les paraules concretes i en el llenguatge no verbal.
- Escriu des dels sentits físics.
- Escull bé els detalls.
- Pensa en escenes: què passa, què fan, què diuen.
- Descriu.

Moltes gràcies Raquel, per la teva generositat!
Sempre penso que algun dia em podré tornar matricular d’algun dels cursos que proposes.
Una abraçada,
Fins aviat!