fbpx

Cafè amb lletres. Biblioteca Central de Cerdanyola del Vallès.

Permagel és una novel·la que m’ha impressionat molt per l’ús literari del llenguatge. A la segona lectura l’impacte i el gaudi de les paraules, les imatges literàries, les frases, els paràgrafs, els capítols, encara ha estat més intens.  La veu en primera persona protagonista, amb la que no m’identifico segurament perquè quan ella va néixer jo ja anava a la universitat, és genial. Poètica, filosòfica, contemporània.

Només m’ha “grinyolat” el tractament irònic i banal que fa del suïcidi, que és molt més tabú que l’amor lèsbic i potser n’hauríem de parlar una mica abans de riure’ns-en. En realitat  m’ha semblat que la pulsió suïcida era poc autèntica, perquè el sentit de l’humor és d’agrair sempre.

Premi llibreter 2018, ben merescut.

 

La novel·la de l’escriptor  noruec Lars Mytting, que defensa la vida lenta i el contacte amb la natura, és el resultat d’una cocció lenta. Aborda la història d’Europa del segle XX, la primera i la segona guerres mundials, amb els arbres com a testimonis silenciosos. És una història d’intrigues i secrets, d’amor, de desamor que va i ve endavant i endarrere al llarg de tres generacions. Sobre la culpa personal i col·lectiva. L’autor és pregunta si tenim dret a saber-ho tot dels nostres avantpassats o és millor girar full, i deixa la resposta al camp del lector.

Agreixo que sigui un llibre amb molta natura, molts arbres i molta fusta.

Guanyadora del premi llibreter de Noruega.

 

Francesc Rodríguez amb aquesta encantadora guia, publicada pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu, ens vol apropar als lepidòpters, a les papallones, a les voliaines. Vol que ens posem el vestit de naturalista i passegem per les Valls d’Àneu amb la intenció, garantida, d’identificar les 30 espècies de papallones que descriu al llibre. Un dels itineraris que proposa surt meu poble, “de Cerbi a Sant Beado”, i segons l’autor és “d’una bellesa arravatadora”. Amb aquestes caminades aneuenques, si fins ara les voliaines encara no t’havien robat el cor, és molt possible que te n’enamoris.

També he rellegit:

Club de lectura Biblioteca Can Manyer. Vilassar de Dalt

Por encima de la lluvia.

Club de lectura Biblioteca Josep Soler Vidal. Gavà

Els fills de Llacuna Park.

Club de lectura Biblioteca Sofia Barat. Barcelona

Els estranys