fbpx

Llegir també teatre i poesia., per gaudir, per escriure millor. Això dic als meus alumnes, i procuro practicar-ho.

Pel que fa al teatre, últimament he llegit L’hèroe i Still life, més coneguda pel subtítol Monroe-Lamar. Són dos textos que formen part del programa Llegir el teatre (Biblioteques de Catalunya i Teatre Nacional de Catalunya). Dues lectures i dues representacions teatrals molt interessants.

L’hèroe

L’hèroe, de Santiago Rusiñol, és una obra clàssica d’un autor cabdal de la literatura catalana que encara el podem veure representada al TNC, amb dramatúrgia d’Albert Arribas i dirigit per Lourdes Barba. Un text antibel·licista, publicat l’any 1903, abans de les dues guerres mundials, que encara ens interpel·la. La versió de Lourdes Barba posa l’èmfasi sobre la masculinitat tòxica, que travessa el text de dalt a baix. Una obra atemporal l i una posada en escena molt interessant.

Still Life

A Still life, Carles Batlle s’imagina una trobada entre Hedy Lamar i Marilyn Monroe que no es va produir, però hauria pogut produir-se. A part d’això, els personatges, els fets i els llocs són reals. En certa manera és teatre documental sobre Hollywood als anys seixanta. Però del que es tracta és de fer parlar a dues actrius intel·ligents, que pateixen discriminació i maltractament pel fet de ser dones. Mostra con la capacitat científica i tècnica de la Lamar és menystinguda pel fet de ser dona. Dirigida per Sergi Belbel, i amb Laura Conejero i Elisabet Casanoves en els papers de Hedy y Marilyn, s’ha representat al novembre al TNC. En l’àmbit narratiu són interessants els jocs amb els plans temporals i espaials.

I de poesia, gràcies al club de lectura a la NoLlegiu de la Laura López, dos títols que m’han interessat molt: Ombres dibuixades i Cuaderno de Nueva York.

Ombres dibuixades

Ombres dibuixades és un llibre de poemes de Pietro Civitareale publicat en italià el 2001 i en català, traducció de Toni Clapés i Lluís Servera, el 2020. Poesia essencial, despullada, metafísica, que combina les paraules concretes i el pensament abstracte. És un llibre d’hivern, llum d’hivern. L’autor diu que la poesia és revelació i reparació.

I pertany a l’hivern

mirar-nos amb doldesa,

abans que el temps

no devori tota la llum.

Cuaderno de Nueva York

El llibre de poemes Cuaderno de Nueva York de José HIerro és un llibre impressionant, i l’edició de Nórdica amb il·lustracions d’Adolfo Serra, una meravella.

VIDA

Después de todo, todo ha sido nada,
a pesar de que un día lo fue todo.
Después de nada, o después de todo,
supe que todo no era más que nada.

Grito “¡Todo!”, y el eco dice “¡Nada!”.
Grito “¡Nada!”, y el eco dice “¡Todo!”.
Ahora sé que la nada lo era todo,
y todo era ceniza de la nada.

No queda nada de lo que fue nada.
(Era ilusión lo que creía todo
y que, en definitiva, era la nada).

Aquestes festes regala lectura i escriptura:

Tallers d’escriptura creativa que comencen el gener de 2021.

Manual d’escriptura creativa: Escriure sense por.

%d bloggers like this: