fbpx

La setmana passada vaig fer dos tallers d’escriptura creativa a l’Escola Oficial d’Idiomes de Girona. N’estic molt satisfeta, la proposta era plena de sentit i el resultat crec que també. En general m’agrada que els meus tallers d’escriptura creativa entrin per les escletxes de l’ensenyament reglat. En aquest cas no vaig ser jo qui va oferir els meus serveis sinó les professores de català que van considerar que un taller d’escriptura creativa seria beneficiós pels alumnes, que els oxigenaria. Crec que així ha estat.

Escriptura creativa

Es tractava de fer un taller d’una única sessió per a dos grups de quinze a vint alumnes. Vaig procurar primer plantar la llavor de l’escriptura automàtica i l’escriptura lliure, del goig d’escriure a raig i expressar-se creativament per escrit. Tinc molt clar que aquest és sempre el punt de partida. I, després, vaig procurar facilitar algunes eines que els poguessin ajudar a l’hora d’encarar els textos de l’examen oficial.

Volia revitalitzar la seva relació amb l’escriptura i facilitar algunes eines pràctiques. Em sembla que vam aconseguir les dues coses.

Ja preveia, per l’experiència d’altres anys en aquest centre, que em trobaria grups potents, amb persones que llegeixen i escriuen amb força competència i que, encara que fos el seu primer taller d’escriptura creativa, seguirien molt bé la sessió. El que era una incògnita, i confesso que feia previsions a la baixa perquè són alumnes que estudien a l’Escola Oficial d’idiomes per passar un examen oficial, era el grau de passió i compromís amb el fet d’escriure. La sorpresa, molt positiva, va ser observar que molts tenien una relació intensa amb l’escriptura, i alguns també amb la literatura.

Estaven molt receptius i no vaig haver d’esplaiar-me molt explicant fins a quin punt l’escriptura pot ser una eina de vida, que ens ajuda a sentir-nos millor, ni que la literatura és un art, l’art de la paraula, la frase i el paràgraf.

Foto: Mariàngels Pagès.

Deixar-se anar

Després de les presentacions van passar a fer un exercici d’escriptura automàtica. A entrenar les associacions lliures, a entrenar la ment creativa. L’escriptura automàtica és una medicina contra la por al full en blanc i el bloqueig de l’escriptor, i contra el pànic a escriure malament.

L’escriptura automàtica va ser una sorpresa per molts i, en general, una sorpresa bona. Quantes coses que tenim al cap!

Deixa que sigui la mà

Deixa que sigui la mà la que et porti on ella vulgui, que siguin les frases i els mots els que s’encadenin tots sols, sense brúixola ni mapa. Escriu a mà, dibuixa les paraules i recull els beneficis de la llenguai deldibuix, dels dos hemisferis cerebrals. Aquest és un camí per estimular la creativitat literària: partir del present del cos, del present de les paraules que van sorgint i teixeixen un text espontani.

Natalie Goldberg diu que a l’hora d’escriure gairebé sempre barregem el creador i leditor. Per exercitar la part creativa, que sovint és la que necessita més entrenament, has d’escriure sense parar, córrer perquè l’editor no t’atrapi amb els seus judicis. Mentre mantens la mà en moviment no deixes entrar les crítiques paralitzants de l’editor. El següent pas és perdre el control, deixar-te anar, que no et preocupi si és correcte, apropiat, interessant o original, que no t’amoïni ni la puntuació ni la gramàtica ni la documentació. Escriu sense parar de la manera més concreta possible i, com diu Bradbury, ves directe a la jugular. Escriu amb grapa.

(Escriptura automàtica. A Escriure sense por, Raquel Picolo 2019)

Escriptura lliure

Aprofitant que havíem trencat el gel i estàvem més relaxats i les paraules escrites havien començat a fluir, vaig proposar que fessin una radiografia espontània. Vam fer un exercici d’escriptura lliure per reflexionar sobre quines escriptores i escriptors eren, on excel·lien i on fallaven, què els apassionava a l’hora d’escriure i què els fastiguejava.

I van fer molt bona feina.

Comunicació escrita i creació literària

Després de perdre la por a escriure malament i de saber qui som, és el moment d’exigir-nos positivament, buscant l’eficàcia i la bellesa del discurs. El moment de pensar en el lector, en el professor que corregirà l’examen oficial.

La màgia del tres

Un recurs senzill i potent, per a totes les escriptures, és l’anomenada regla del tres.

Insisteixo en les tres fases de l’escriptura: planificar bé, redactar a raig i revisar amb amor. Només el fet d’interioritzar aquestes tres fases, i trencar amb la falsa idea que escriure és redactar, ja és un pas que ens ajuda força a escriure millor.

Recordo l’estructura en tres actes: plantejar, desenvolupar i tancar. Una eina molt important per marcar el ritme narratiu.

La regla del tres s’aplica a moltes coses: el gag, la seqüència narrativa, el diàleg, la descripció. Primer mostro, segon repeteixo i reforço i tercer vario i sorprenc. Funciona de meravella.

No ho oblidis, el tres és màgic.

La lectura analítica

Sempre es diu, i amb raó, que per escriure bé s’ha de llegir. La lectura és un dels aliments principals en la dieta de qui escriu. Llegir com un escriptor, fixant-te en com està escrit, és un camí que has de transitar si vols millorar l’escriptura.

Al taller vam llegir i comentar un conte de llibre Dins del cor de Chopin, de Mònica Batet, on l’autora ens conta històries que passen a Polònia i que sonen a poloneses, contes que literaturitzen la realitat amb una gran economia de paraules. Ens vam fixar en com començava, desenvolupava i tancava. Perquè totes les paraules són importants, però les primeres i les últimes una mica més. Així comença Perquè podeu tenir problemes, el conte que vam comentar:

Quan devia tenir set anys a l’escola ens vam fer memoritzar dues llistes. Vaig necessitar més d’una setmana perquè tots aquells noms —ordenats alfabèticament— ni es perdessin ni es barregessin.

Van deixar l’univers de Mònica Batet per passar a escriure contes que vam comentar a l’aula. Em va sorprendre gratament la facilitat amb què els alumnes es van endinsar en l’escriptura de ficció.

Recomanacions finals

Per acabar tres recomanacions més una per alimentar el plaer d’escriure:

  • Coneix-te i siguis conscient. Quin és el motor de la teva escriptura, com et reflecteixes en la teva manera d’escriure, que t’agrada i que defuges.
  • Explora. Surt de a teva zona de confort: viu coses noves, llegeix i escriu coses diferents.
  • Implica’t a fons. Amb el que sents, amb la teva visió del món, el teu propòsit artístic.

I, és clar:

  • Escriu i llegeix, llegeix i escriu!

Inscripcions obertes als tallers d’hivern!

Presentacions d’Art brut

  • Biblioteca Can Manyer, Vilassar de Dalt, el 17 de desembre, amb Montserrrat Morera.
  • ETV Llobregat TV, 10 gener, amb Jaume Marfany.
  • Amics de les Arts Terrassa, 23 de febrer, amb Josep Anglada.
%d bloggers like this: