fbpx

Els adverbis són perillosos

Els amants de l’escriptura volem escriure bé, és obvi. Totes les escriptores i els escriptors de contes, novel·les, assaig, poesia o teatre volem escriure bé. Però, què vol dir escriure bé? Es pot mesurar? Aquest és el moll de la qüestió.

A les classes d’escriptura creativa i narrativa sempre hi ha alumnes que es comparem amb altres companys que, segons ells escriuen molt millor. Fins i tot en el cas d’exercicis de creativitat literària, on el que busquem és la sorpresa i la descoberta, i no pas exercicis d’estil. I sé que molts dels que callen també pensen coses semblants. Que aquell altre ho fa millor i té una fórmula màgica.

Crec que proposar una sèrie de trucs per escriure millor, encara que no s’hagi definit què significa escriure bé, triomfarien. És a dir, aplicar uns protocols externs que se suposa que funcionen de mode infal·lible i universal. Però jo insisteixo a treballar des de dins i anar cap a les referències també des de dins, perquè crec que és l’única manera d’aprendre a escriure bé, almenys tal com jo entenc l’escriptura, com una creació artística.

Sí, els adverbis poden ser molt perillosos, però aquest no és la qüestió.

Paraules majors

«Al principio, todo escritor es barroco, vanidosamente barroco, y al cabo de los años puede lograr, si son favorables los astros, no la sencillez, que no es nada, sino la modesta y secreta complejidad.» Jorge Luís Borges.

Aquesta secreta complexitat no neix d’aplicar algunes receptes, és el resultat d’un llarg viatge a l’interior del tren de l’escriptura.

«Escriure bé costa. Per escriure bé entenc dir amb la màxima simplicitat les coses essencials.» —Mercè Rodoreda.

La simplicitat poètica i narrativa de la qual parla Mercè Rodoreda tampoc és el resultat de quatre recomanacions màgiques. Sembla màgia, però són hores i hores de viatge amb la panxa, el cor i la ment dins de l’escriptura.

«Malgrat que sigui impossible fer d’un mal escriptor un escriptor competent, igual d’impossible que fer d’un bon escriptor un escriptor genial, sí que és possible, amb molta dedicació, esforç i ajuda, fer d’un escriptor competent un bon escriptor». Stephen King, Escriure, L’Altra Editorial i traducció de Martí Sales.

Stephen King dispara al cor. No és fàcil ser una bona escriptora o escriptor. L’editora de l’Altra Editorial en una entrevista al diari El País deia que, després de llegir Escriure d’Stephen King, per força s’havia d’escriure millor. A veure, Eugènia… aquest és un material complementari d’alta qualitat, però si el terreny no està llaurat amb força viatges del tren de l’escriptura (King parla d’escriure com a mínim deu pàgines diàries), caurà en un camp erm i serà una lectura desaprofitada.

Què vol dir escriure bé?

Si busqueu a Google, trobareu les deu, vint i trenta… recomanacions per escriure bé. Són posts que tenen èxit, perquè tots volem tenir la solució recollida en uns pocs punts i d’aplicació instantània. Però, si realment vols escriure bé, no dic que els ignoris totalment perquè et poden ajudar com a material complementari, has de saber que mai substituiran el teu viatge personal amb el tren de l’escriptura.

Hores i hores conscients, d’escriure i reescriure. Confesso que jo també he escrit llistes de recomanacions per escriure bé, però maig pensant que és vi de missa sinó només un complement, una manera d’organitzar les idees. I sí, també ho he fet perquè les llistes són ben rebudes.

I, tornant a Stephen King, no sé si soc una escriptora competent, però tinc molt clara la meva aspiració de ser una bona escriptora. Viatges amunt i avall en el tren de l’escriptura.

Escriure bé és saber cap a on escrius. És trobar el mecanisme que obre la porta. Transmetre les coses quotidianes de forma extraordinària. Sortir dels llocs comuns i sorprendre. Escriure bé és sentir la passió de crear amb el llenguatge.

Acabo amb unes frases d’Isaac Belmar, autor de llibre Escribir bien o cómo fracasar mejor en el arte de la escritura:

«Si quieres escribir bien, vas a tener que sacrificar incontables horas en leer y escribir por las fronteras, idealmente en forjar una rutina que se acabe convirtiendo en un hábito. Sin hábito no vas a llegar muy lejos en el camino…»

Escriure pot ser un goig i una festa, però només si t’agrada molt. En qualsevol cas, escriure bé no és cosa de màgia.

escriure bé
17 de desembre presentació d‘Art brut a la Biblioteca Can Mayer, de Vilassar de Dalt. Amb Montserrat Morera.

%d bloggers like this: