fbpx

La literatura científica sobre la creativitat revela que el procés creatiu sovint és desendreçat i ple de contradiccions.  Més caòtic que controlat, més espontani que lineal. La creativitat és molt més que la matèria essencial del talent, és un estat de la ment. Un esperit espontani que es qüestiona el món i la manera amb què les coses funcionen, que veu les coses com constantment noves encara que les hagi vist moltes vegades. És una manera d’estar al món. De tot això en vaig parlar al post Creativitat i cervell.

El meu procés creatiu se centra al voltant de la necessitat d’una idea forta. La millor manera per mi per contactar amb la idea és expulsar la meva ansietat i atansar-me amb tema que m’interessa amb empatia. En el millor dels casos espero imaginar-me els pensaments, les emocions i les imatges al voltant del meu tema. (Brian Stauffer)

A continuació 7 consells que segons els experts alliberen la ment i la fan més creativa.

1. No forcis la inspiració.

Com més la forcis probablement més tardarà arribar.

2. Compren el pensament esbiaixat i practica’l.

El pensament únic i lineal no és creatiu. Confia en la teva intuïció quan alguna cosa nova t’entusiasmi i trobis la manera d’expressar-la.

3. Trenca amb el coeficient intel·lectual.

Les mesures estàndard de la intel·ligència deixen fora la totalitat de la persona. Deixen fora les passions i els somnis. La intel·ligència és més àmplia que la capacitat de processament cognitiu. El pensament creatiu està molt connectat a l’adaptació a tota mena d’entorns, no d’una manera abstracta sinó amb la informació derivada de la vida diària.

4. Estigues obert a noves experiències.

És important una actitud curiosa, amb ganes d’experimentar coses noves, amb la constant temptació de sortir de la teva zona de confort.

5. Abraça les forces oposades.

Les persones creatives donen la benvinguda a paradoxes. De la fusió de dues idees aparentment contradictòries sovint neixen grans innovacions. Les persones altament creatives tendeixen a créixer després de les experiències traumàtiques, aprenen de les experiències estressants.

6. Deixa divagar la teva ment

Molts dels somnis diürns i de les estones en les quals la ment bada poden conduir cap a pensaments molt bons.

7. Practica la meditació i el mindfulness

La meditació t’ajuda a concentrar-te i a sondejar les fondàries del teu món interior, on hi ha la terra més fèrtil per a la creativitat.

Per acabar, et recomano que practiquis l‘escriptura automàtica i llegeixis creativament.

L’espai d’escriptura El goig d’escriure.

El manual d’escriptura Escriure sense por.

Els tallers d’estiu al Pirineu.